Antarctica a depasit pentru prima data 20 de grade Celsius
IT/Stiinta

Antarctica a depasit pentru prima data 20 de grade Celsius

Dupa un deceniu record, care s-a incheiat cu un an 2019 al doilea cel mai cald inregistrat vreodata pe planeta, anii 2020 incep cu aceeasi tendinta. Antarctica a depasit pentru prima data 20 de grade Celsius, dupa ce cercetatorii au inregistrat o temperatura de 20,75 grade Celsius pe o insula din largul coastei continentului.

Savantul brazilian Carlos Schaefer a declarat pentru AFP ca „nu a vazut niciodata o temperatura atat de ridicata in Antarctica”. El a avertizat insa ca temperatura, inregistrata pe 9 februarie, nu face parte dintr-un set de date pe termen lung asa ca nu poate fi utilizata pentru a prezice o tendinta si pentru a anticipa schimbarile climatice in viitor.

Conform Organizatiei Meteorologice Mondiale, temperaturile de pe continentul Antarctic au crescut cu aproape 3 grade Celsius in ultimii 50 de ani si aproximativ 87% din ghetarii de pe coasta sa de vest s-au „retras” in acest timp. Mai mult, in ultimii 12 ani, ghetarii au prezentat o „retragere accelerata” din cauza incalzirii globale.

Ianuarie 2020 a fost cea mai calda luna ianuarie inregistrata vreodata pe planeta, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbarile climatice si Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice.

Temperatura medie la suprafata globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicata decat media secolului XX si cea mai ridicata de la inceputurile masuratorilor in 1880.

Stiri pe aceeasi tema

Filosofia Google trebuie sa ajunga si in Romania. Stiati ca angajatii fericiti sunt cu 12% mai productivi?

Cristiana Petrariu Bota

ANAF vrea sa obtina datele de identificare ale detinatorilor de domenii de internet .ro pentru a preveni evaziunea fiscala

Cristiana Petrariu Bota

O noua platforma specializata in listarea de anunturi imobiliare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult