PENSII 2017. Ministerul Muncii a anuntat ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2017
Economie

Anunt facut de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

Pilonul II de pensii a ajuns la active nete gestionate de 35,1 miliarde lei, dupa noua ani de activitate. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) detin, dupa noua ani de activitate, active nete gestionate de 35,1 miliarde lei si 6,9 milioane de participanti, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Asociatia arata ca Pilonul II a primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, iar diferenta o constituie o suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani.

„Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimarilor Asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei, fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua sa creasca pe masura ce sistemul va progresa”, sustine Iulius Postolache, presedintele APAPR.

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, reiese din calculele Asociatiei.

„In acest moment, principala problema a Pilonului II este stagnarea, deja de doi ani, a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private la 5,1%, in contextul in care acest procent trebuia sa ajunga la 6% inca din anul 2016. Conform legislatiei actuale, acest nivel va fi atins abia in anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul ca banii de pensii private ai romanilor sunt investiti in Romania, contribuind la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara’, noteaza sursa citata.

Datele APAPR arata ca peste 92% dintre investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Articole asemănătoare

Regimul fiscal al microintreprinderilor a fost modificat. Firmele mici vor plati mai mult la buget

Lucy Ionesco

Mediul de business: Criza generata de pandemie va veni si cu oportunitati pentru antreprenorii romani, nu doar cu incercari

Lucy Ionesco

Producatorii de energie regenerabila cer autoritatilor modificarea reglementarilor, astfel incat preturile la electricitate sa scada

Ioana Badulescu