Oamenii de afaceri sustin eliminarea salariului minim pe economie, o idee avansata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine, intr-o pozitie acordata RFI, eliminarea salariului minim pe economie in mediul privat. Cristian Parvan, secretar general al AOAR, a declarat ca oamenii trebuie stimulati sa castige mai mult pe baza de competente, nu pe baza de salariu decis administrativ de Guvern.
”Oamenii de afaceri sunt de acord cu eliminarea salariului minim din mediul privat”, a spus liderul AOAR. Poziția reprezentantului mediului de afaceri vine în contextul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că în mediul privat salariul minim pe economie stabilit de Guvern ar putea fi eliminat.
Cristian Pârvan spune, însă, că această măsură va fi foarte greu de aplicat de către un Executiv care, în opinia sa, este populist: ”Susținem ideea domnului Teodorovici. Din 27 de state (n.r. ale UE), doar 20 au salariu minim pe economie. Noi credem că trebuie stimulată dorința oamenilor de a învăța, de a se perfecționa, de a câștiga mai mult pe bază de competențe, deci nu pe bază de salariu decis administrativ de Guvern”.
Oricum, ”probabil că sunt doar declarații. Ministrul Muncii va avea de câștigat în fața ministrului Finanțelor întrucât e clar că linia de decizie guvernamentală este una populistă în care dăm, dăm dăm, dar nu ne facem probleme de unde trebuie să vină banii pe care îi tot împărțim”.
Între timp, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a catalogat ideea eliminării salariului minim pe economie în sectorul privat ca fiind o opinie personală a lui Eugen Teodorovici, precizând că așa ceva este exclus.
AOAR a emis luni un comunicat oficial pe această temă
AOAR susține lansarea unui dialog public prin care, asociațiile patronale și cele sindicale să ajungă la un consens referitor la stabilirea sau eliminarea salariului minim pentru sectorul privat.
Apreciem ca obiectivă inițiativa domnului ministru Teodorovici, în legătură cu importanța fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realitățile structurii economice și diferențele de productivitate între diverse sectoare.
În contextul diferențelor salariale existente între diversele regiuni ale tarii, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puțin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii. În cadrul analizelor și discuțiilor vizând eliminarea sau menținerea salariului minim obligatoriu în sistemul privat, AOAR propune evaluarea posibilității adoptării unui salariu minim orar și nu lunar, ceea ce ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională.
AOAR apreciază că specializarea și dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale și nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărțit la 160 ore) a salariului minim orar, permițând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forța de munca și o creștere a competitivității companiilor.
AOAR solicită Guvernului sa înțeleagă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare și a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieței muncii din România să fie una defavorabilă creșterii durabile a economiei românești.