Apa pe Marte! O echipa internationala de astronomi a descoperit un lac subteran pe Marte

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 25, 2018 20:09

Apa pe Marte! O echipa internationala de astronomi a descoperit un lac subteran pe Marte

O echipa internationala de astronomi a descoperit un lac subteran pe Marte, sub stratul de gheata. Lacul, care are circa 20 de km latime, este situat la Polul Sud al planetei Marte. Cercetatorii sustin ca prezenta sa creeaza conditii pentru existenta vietii pe o perioada indelungata de timp.

Suprafata de apa este asemanatoare cu lacurile de sub gheata din Groenlanda si Antarctica. Radarul folosit de cercetatori a reflectat luminozitatea acestei caracteristici, indicand ca este vorba de apa. „Noi interpretam aceasta caracteristica ca un corp stabil de apa lichida pe Marte”, au scris autorii studiului.

Un mare depozit de apă sărată lichidă se află sub un strat de un kilometru şi jumătate de gheaţă, la polul sudic al planetei Marte, potrivit articolului publicat în revista Science. Informaţiile au fost oferite de nava Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Descoperirea reprezintă prima probă că pe Marte există apă lichidă şi sugerează că ar putea exista alte lacuri subterane în diferite regiuni ale planetei. Atât lacul de la polul sud, cât şi altele ce ar putea exista pe planetă pot adăposti forme de viaţă asemănătoare celor din lacul Vostok, la 4.000 de metri adâncime, în Antarctica.

„Desigur, această descoperire deschide noi posibilităţi privind căutarea de microorganisme extremofile din mediul marţian”, a spus Elena Pettinelli (Università Roma Tre), coautoare a articolului.

Imagini pentru mars water

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.