MApN modifica Statutul rezervistilor voluntari. Rezervistii vor avea o solda de trei ori mai mare si nu vor mai fi obligati sa anunte parasirea localitatii de domiciliu
Externe

Armata bulgara, folosita impotriva migrantilor. Militarii vor pazi granita cot la cot cu politia de frontiera

BULGARIA – Parlamentul de la Sofia va adopta în cursul săptămânii un amendament la Legea forțelor armate ce va permite militarilor să participe, împreună cu poliția de frontieră, la paza granițelor „în perioade de criză”. Votul în prima lectură a demonstrat că ideea se bucură de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare. Armata va reveni, după o absență de peste 20 de ani, la frontiera cu Turcia, unde poliția nu poate face față aluxului de migranți, noteaza Europa Libera in pagina electronica. 60% din migranții care traversează Bulgaria sunt irakieni, fiind urmati de sirieni și afgani.

Primul ministru Boiko Borisov consideră că frontierele externe ale Uniunii trebuie închise într-un mod ermetic, astfel încât migranții să intre numai prin punctele de control și după ce își vor dovedi dreptul la statut de refugiat. Borisov se teme că afluxul de migranți se va putea reorienta din Grecia spre Bulgaria dacă ruta prin Marea Egee va fi închisă.

Frontiera cu Turcia rămâne cea mai vulnerabilă. Încercările de a fi garantată impenetrabilitatea numai cu participarea polițiștilor nu au dat rezultat, inclusiv în zona în care a fost construită instalație de sârmă ghimpată cu sisteme de avertizare și observare electronică.

Armata a acordat până acum ajutor logistic polițiștilor prin mijloace de transport și construcția de drumuri de-a lungul frontierei. Prin adoptarea amendamentului va fi posibilă formarea de patrule mixte. Sarcinile concrete vor fi formulate printr-o hotarâre a guvernului, iar ministrul apărării va semna un decret ce va permite folosirea forței împotrivă celor care pătrund ilegal în țara. În Parlament a fost auzită și propunerea naționaliștilor moderați privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Bulgaria a cerut prin ministrul său de externe Daniel Mitov dislocarea unei misiuni a Alianței nordatlantice la frontiera sa cu Turcia daca operațiunea NATO în Marea Egee va avea succes.

Fostul vicepreședinte și ministru al apărării, gen. Miho Mihov, a declarat că aceste măsuri nu trebuie să-i deranjeze pe vecini turci care cunosc bine situația.

„Presiunea migranților va putea escalada în luna martie cu încălzirea vremii”, a avertizat președintele Agenției de stat pentru refugiați, Nikola Kazakov. Traficanții reușesc să organizeze traversarea în numai câteva ore a Bulgariei în direcția Serbiei. Cei care sunt arestați în interiorul țării dispar aproape imediat din centrele de refugiați și ajung în Serbia.

Corespondenta de la Sofia de Petio Petkov pentru Europa Libera.

Related posts

Liderul Al Qaida le cere tinerilor musulmani sa comita atacuri in SUA si in tarile occidentale

Lucy Ionesco

Financial Times: KLAUS IOHANNIS a provocat cea mai mare bulversare politica de dupa Revolutia din ’89

Lucy Ionesco

Ce se intampla daca Grecia intra in faliment? Statele din Balcani, printre care si Romania, au pus in carantina bancile grecesti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult