DRONA
Social

Armata Romana va avea in dotare o drona de productie autohtona

Armata Romana este pe cale sa-si imbogateasca dotarile cu o piesa suta al suta productie autohtona. Este vorba despre un avion-drona rezultatul muncii unei echipe de ingineri ai Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Armamente din cadrul Agentiei de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare. 

Ingineri de la ACTTM ii invata deja de mai multe zile pe membrii Fortelor Aeriene Romane din Poligonul Capu Midia cum sa folosesca avionul-drona. Joi, 18 mai, au avut loc antrenamente complete cu cea mai noua achizitie denumita oficial „Sistem-tinta pentru trageri sol-aer, aer-aer si nava-aer”. Pe scurt, UAV sau drona.

Militarii sunt in faza finala a preluarii UAV-ului de la colegii lor din cadrul Centrului de Cercetare Ştiintifica pentru Armamente, parte a Agentiei de Cercetare pentru Tehnica şi Tehnologii Militare (ACTTM). Acestia au lucrat timp de aproape trei ani si jumatate la acest proiect, timp in care au dezvoltat un sistem ce are ca scop antrenamentul prin trageri reale cu diverse categorii de armament, in conditii de simulare a unor amenintari de tip vehicule aeriene fara pilot, rachete de croaziera sau aeronave pilotate de viteza mica.

Desi sceptic in privinta costului final, care se ridica la aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare UAV realizat, colonelul Viorel Bitan, comandantul poligonului Capu Midia, recunoaste ca acesta este de cel putin zece ori mai scazut decat ar fi platit pentru achizitionarea unor drone similare din Occident, dand ca exemplu Franta. „Inainte inchiriam de la firme private, iar costurile se ridicau la zecii de mii de euro in fiecare an. O alta optiune ar fi fost sa achizitionam un produs similar dintr-o tara ca Franta de exemplu, dar la un pret si de zece ori mai mare”, a declarat acesta, in timpul exercitiului de antrenament desfasurat in poligonul de la malul Marii Negre.

Stiri pe aceeasi tema

Clubul Colectiv ar putea sa dispara. Vezi motivul

Cristiana Petrariu Bota

Dan Baciu este noul director general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti

Ioana Badulescu

Sageata Navodari – Steaua 1-2 (1-1). Ros-albastrii sunt la 8 puncte de locul 2!

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult