Medicul Aurora Budriga de la Spitalul Judetean Braila a facut un scandal monstru dupa ce i s-a cerut spaga inapoi
Social

Asociatia pentru Protectia Pacientilor: Pacientii neasigurati care merg la Urgenta ar trebui sa plateasca sau sa fie trimisi in ambulatorii

Asociatia Nationale pentru Protectia Pacientilor propune ca pacientii neasigurati care merg in unitatile de Primiri Urgente sa fie trimisi in ambulatorii sau, daca vor sa ramana la UPU, sa plateasca daca problemele lor medicale nu sunt urgente. Propunerea nu este sustinuta de autoritati si medici, care atrag atentia ca anumite simptome banale pot ascunde probleme medicale grave.

In unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Floreasca vin zilnic in jur de 350 de pacienti. Dupa ce trec de triaj, primesc un cod care arata gravitatea starii. Cine are urgenta de cod rosu e preluat imediat, pentru ca exista un risc vital. Cei a caror stare se poate agrava oricand, sunt preluati in cel mult 15 minute. Iar cei cu cod verde primesc ingrijiri in cel mult o ora.

Pentru o urgenta de cod albastru, adica de exemplu daca tusiti sau aveti o eruptie cutanata – asteptati cel mult doua ore pana cand sunteti consultat de un medic. Iar in cazul unei urgente de cod alb, adica de exemplu daca trebuie sa vi se administreze un tratament prescris de un alt medic, asteptati cel mult patru ore. 

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor considera ca bolnavii incadrati la codurile albastru si alb nu ar trebui sa aglomereze sistemul de urgenta. O varianta ar fi ca acestia sa fie directionati catre ambulatorii. Iar daca decid sa ramana in unitatile de primiri urgente, asiguratii sa stie ca au de asteptat. In schimb, cei care nu au au o asigurare de sanatate, sa plateasca investigatiile si consultatia.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor: „Pacientul neasigurat in sistemul social de sanatate, in ultimii ani, s-a invatat sa mearga la UPU pentru orice simptomatologie. Nu fac altceva decat sa blocheze accesul pacientilor care au nevoie de medicina de urgenta. Daca te-ai deplasat si vrei sa ramai la UPU, mergi la UPU, dar trebuie sa platesti si in felul asta nu facem altceva decat sa ii eliminam pe cei care vor sa abuzeze de gratuitatea oferita ilegal de aceste spitale sufocate.”

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, sustine ca astfel de masuri au fost deja analizate in alte tari si au avut impact negativ, in special asupra grupurilor vulnerabile: „Nu poti sa vii sa spui la bolnav ca te pedepsesc daca eu decid ca tu nu ai avut urgenta pentru ca asta inseamna ca pui bolnavul in situatia in care sa inceapa sa se gandeasca daca o durere toracica este sau nu este o urgenta. Si poate trece o ora cu infarctul sau doua si intra in stop cardiac. Diabeticii au dureri foarte mici, uneori au doar o stare de oboseala. Daca spui ca pentru asta s-ar putea sa te pedepsesc. Daca persoana respectiva este o persoana saraca, s-ar putea sa se gandeasca mult inainte sa mearga la UPU si sa intarzie prezentarea la UPU cu o problema grava. „

La Spitalul Floreasca, jumatate dintre pacientii care intra la UPU sunt incadrati la codurile albastru sau alb.

Bogdan Oprita, seful UPU SMURD, Spitalul Floreasca: „Pacientii trebuie sa fie examinati, pentru ca de multe ori, sub masca unei urgente minore sau a unei acuze minore se ascunde o mare drama medicala. Din cei care sunt albastru. In fiecare garda avem doi, trei pacienti dintre acestia, care sunt mult mai gravi si atunci exista pericolul ca daca l-am trimite in alta parte fara sa fie investigat, fara sa ii facem un minim de investigatii exista riscul sa trezesti peste o patologie.”

In jur de 5 milioane de romani merg anual in unitatile si compartimentele de primiri urgente.

Stiri pe aceeasi tema

Cristina Topescu, despre tatal sau: Ma intelege, dar nu imi poate raspunde. Lupta, nu te lasa, te iubesc mult !

Ioana Badulescu

Dezbatere publica in Sectorul 6 despre accesul pe piata muncii a persoanelor din grupuri vulnerabile

Ioana Badulescu

TVA de 9% la apa in Bucuresti. Propunerea, facuta de primarul Stefanel Marin

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult