Astazi se sarbatoreste Craciunul pe rit vechi. Mii de turisti moldoveni si rusi au ales sa petreaca Sarbatoarea Nasterii Domnului in Romania

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu ianuarie 7, 2018 11:45

Astazi se sarbatoreste Craciunul pe rit vechi. Mii de turisti moldoveni si rusi au ales sa petreaca Sarbatoarea Nasterii Domnului in Romania

Duminica, 7 ianuarie, crestinii ortdocsi pe rit vechi sarbatoresc Craciunul. Mii de turisti moldoveni si rusi au ales sa petreaca Sarbatoarea Nasterii Domnului in statiunile montane din Romania, unde au parte de petreceri de pomina si mancaruri alese. 

Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în România în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi. Astfel, pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi

In Romania, Crăciunul pe rit vechi este celebrat de bisericile sârbeşti, ucrainene şi ruseşti. O astfel de comunitate se află şi în judeţul Suceava, unde ruşii lipoveni păstrează nealterate vechile obiceiuri. Aproximativ 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava sărbătoresc Crăciunul, care este o sărbătoare pur spirituală.

Tot in aceste zile, sute de cetăţeni din Republica Moldova sunt veniţi în judeţul Suceava la diferite pensiuni pentru a petrece Crăciunul, unde au parte şi de o masă cu bucate tradiţionale.

200 de milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc azi Crăciunul pe rit vechi, fie că sunt în nordul Africii, în Orientul Mijlociu, în Balcani sau în Rusia. Aceşti credincioşi marchează Nașterea Domnului conform calendarului iulian, ce are un decalaj de 13 zile faţă de cel gregorian folosit de marea majoritate a planetei.
În Biserica Naşterii Domnului din Betleem, slujba de Crăciun a avut loc la miezul nopţii şi a fost oficiată de patriarhul grec al Ierusalimului. Liturghia a început chiar în dreptul locului unde tradiţia spune că s-a născut Iisus Hristos. Din respect pentru creştini, la ceremonia religioasă au participat preşedintele Autorităţii Palestiniene şi un trimis al Regelui Iordaniei.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.