IT/Stiinta

Asteroidul 2014RC va trece duminica aproape de Pamant

Surse NASA nunta ca duminica, 7 septembrie, un asteroid de marimi considerabile va trece foarte aprope de Pamant, distanta calculata fiind de zece ori mai mica decat cea dintre planeta noastra si Luna.

In termeni astronomici, distanta este una foarte mica, asteroidul putand fi obeservat de cei interesati cu ajutorul unor telescoape neprofesionale.

Botezat 2014RC, asteroidul va trece la 40.000 de kilometri deasupra Noii Zeelande, duminica, la ora 22.18 (ora Romaniei). Chiar daca specialistii ne asigura ca 2014RC nu va lovi suprafata terestra, este de asteptat ca asteroidul sa mai intersecteze cu orbita Pamantului, intr-un viitor destul de apropiat.

Ingrijorator este faptul ca centura de telecomunicatii a Terrei, alcatuita din sateliti meteo si de telecomunicatii, se afla la 36.000 kilometri altitudine.

2014RC a fost descoperit pe 31 august, de programul Catalina Sky Survey de langa Tucson, Arizona si confirmat a doua zi de observatiile facute de telescopul Pan-Starrs 1 din Hawaii. Astronomii i-au determinat diametrul analizand cantitatea de lumina reflectata de pe suprafata sa. Traseul sau va fi monitorizat in viitor de programul special al NASA, dar deocamdata nu exista nicio informatie care sa sustina posibilitatea unui impact devastator.

Un alt asteroid, 2014 EC, de marimea unui autobuz, a trecut la o distanta de 61.637 de kilometri de Terra in martie.

CITESTE SI: S-au descoperit nori de apa in jurul unui corp ceresc din afara Sistemului Solar

NASA monitorizeaza in prezent aproximativ 1.400 de asteroizi cu potential catastrofal pentru Terra, calculandu-le orbitele pentru a afla probabilitatea de impact si momentul viitoarelor intersectari cu orbita Pamantului.

Pericolul unui impact este destul de major, fizicianul american si fost astronaut Edward Tsang „Ed” Lu descriind situatia ca pe o „ruleta cosmica” si sustinand ca doar „norocul chior” a salvat umanitatea de un cataclism provocat de asteroizi.

Stiri pe aceeasi tema

Ariana Zhao, eleva premiata de NASA, in studioul La Maruta: Se va putea locui in spatiu!

Cristiana Petrariu Bota

Cea mai rapidă maşină din lume. Bolidul va putea depăşi 1.600 de kilometri pe oră

Teodora Badescu

MIEREA – CEL MAI BUN ANTIBIOTIC NATURAL

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult