-9.6 C
România
20 ianuarie 2022
Atentat terorist dejucat la Covasna, dispozitivul urma sa fie declansat la parada de Ziua Nationala de la Targul Secuiesc
Social

Atentat terorist dejucat la Covasna, dispozitivul urma sa fie declansat la parada de Ziua Nationala de la Targul Secuiesc

Atentat terorist dejucat la Covasna. DIICOT anunta ca un dispozitiv explozibil urma sa fie detonat in timpul paradei militare de astazi de la Targu Secuiesc, situatie care ar fi dus la moartea a zeci de oameni, tinand cont de capacitatea dispozitivului. O persoana a fost retinuta, aceasta face parte din Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, cunoscuta pentru viziunea extremista, membrii acesteia fiind implicati in mai multe incidente. Membrii acestei miscari extremiste erau monitorizati de cateva luni bune de anchetatori.

UPDATE ora 17.00: Principalul suspect a fost adus in urma cu cateva momente la sediul DIICOT. El a fost adus din Arestul Politiei Capitalei la sediul DIICOT si urmeaza sa fie audiat. Bomba artizanala, formata din aproximativ 400 de petarde, ar fi putut ucide zeci de persoane, spun anchetatorii.

UPDATE: SRI a confirmat ca la Targu Secuiesc se punea la cale un atentat cu un dispozitiv exploziv. POZITIA SRI CU PRIVIRE LA ATENTATUL DEJUCAT DE LA TARGU SECUIESC: „Explozia dispozitivului s-ar fi soldat cu victime. SRI si-a facut datoria cu privire la acest posibil atentat. Este o ancheta penala in curs, nu putem da foarte multe detalii. Cetateanul retinut face parte din organizatia nationalist extremista Miscarea de Tineret 64 de Comitate. Nu stiu daca era privita ca o amenintare pentru Romania, insa liderii miscarii au mai fost implicati in conflicte. SRI a monitorizat, a avut informatii din timp, astfel ca viata cetatenilor romani nu a fost pusa in pericol niciun moment. Masuri de precautie trebuie sa ne luam cu totii de cate ori sesizam aspecte care pot duce spre astfel de informatii, cetatenii ar trebui sa ne informeze, insa mesajul nostru, al SRI, este acela ca ne-am facut datoria si cunoastem astfel de intentii de atentate si ca le prevenim. In acest moment nu putem da mai multe informatii. Cetatenii stiu ca au cetatenie ungara, nu stiu daca au dbla cetatenie”, a explicat Ovidiu Marincea, consilier de comunicare al directorului SRI.

Cei care au fabricat dispozitivul sunt din Covasna si vor fi adusi la audieri. Dispozitivul exploziv putea fi actionat de la distanta, insa interventia autoritatilor a facut ca acesta sa nu poata fi montat la parada militara, urmand sa fie ridicat si expertizat in perioada urmatoare.

De precizat ca astfel de incidente se incadreaza la actiuni contra ordinii constitutionale si sunt pedepsite cu cel putin 20 de ani de inchisoare.

Anchetatorii urmeaza sa analizeze de unde au fost procurate materialele pentru fabricarea acestui dispozitiv extrem de periculos.

Va prezentam mai jos comunicatul DIICOT.

La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Stiri pe aceeasi tema

Ion Ochi, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, ar putea fi retinut si arestat

Corina Alexandru

Romania inregistreaza primele decese de COVID-19 si 433 de cazuri de persoane infectate

Cristiana Petrariu Bota

Laura Condrea, fosta sotie a lui Dan Condrea, mesaj despre fiica lor si implicarea SRI

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult