Paris
Externe

Atentatele din 13 noiembrie de la Paris, pregatite de teroristi cu carduri bancare preplatite

Atentatele din 13 noiembrie de la Paris au fost pregatite de teroristi cu ajutorul unor carduri bancare preplatite, a anuntat luni guvernul francez, care a prezentat o serie de masuri destinate unei urmariri mai eficiente a finantarii terorismului, transmite AFP.

„Daca teroristii ajung sa comita atentate, este pentru ca isi pot procura resursele financiare pentru acest lucru, in Franta si in strainatate”, a spus, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Michel Sapin.

„Sumele in discutie sunt adeseori modeste”, teroristii cautand „sa scape de orice urma”, a precizat Sapin.

Printre dispozitivele care vor fi reglementate mai strict sunt cardurile bancare preplatite. Aceste carduri, asemanatoare cu cartelele telefonice, cu singura diferenta ca nu contin unitati de comunicare, ci euro, au fost folosite de autorii atentatelor din Paris, potrivit ministrului.

Cardurile preplatite au fost „livrate din strainatate, nu de foarte departe, si folosite pe teritoriul national, pentru a plati camere de hotel”, a explicat Bruno Dalles, seful celulei insarcinate cu lupta impotriva spalarii banilor din ministerul Finantelor (Tracfin), referindu-se la camerele de hotel unde au locuit autorii atentatelor in noaptea precedenta atacurilor.

„Este un intrument care inlocuieste plata cash si care este foarte discret, fara a putea fi urmarit”, a adaugat el.

In prezent, este posibila utilizarea acestor carduri fara verificarea identitatii pentru o suma de pana la 250 de euro pentru cardurile ne-reincarcabile si pana la 2.500 de euro pe an pentru cardurile reincarcabile.

Potrivit lui Bercy, vor fi luate masuri in primul trimestru din 2016 pentru a limita suma totala ce poate fi incarcata pe carduri si pentru a controla mai bine anonimatul clientilor.

Pentru a putea analiza mai bine transferurile suspecte, agentii Tracfin vor putea accesa direct dosarele politiei in ceea ce priveste persoanele cautate sau suspectate de radicalizare, fara a mai apela la un ofiter de legatura.

Guvernul intentioneaza sa inaspreasca masurile privind inghetarea averilor pentru persoanele implicate in terorism, extinzand masura la bunuri imobiliare si la masini, precum si la anumite prestatii sociale.

Stiri pe aceeasi tema

Doi imigranti sirieni, prinsi in trenul Sofia – Budapesta cu pasapoarte false

Cristiana Petrariu Bota

INCENDIILE DIN GRECIA, 88 DE MORTI! Departamentul de pompieri a publicat un raport cu privire la cauzele incendiilor

Ioana Badulescu

Mohamed Lahouaiej Bouhlel este teroristul de la Nisa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult