Atentie cand cumparati citrice, ar putea fi tratate cu E233, o substanta cancerigena care ataca ficatul si rinichii...
Social

Atentie cand cumparati citrice, ar putea fi tratate cu E233, o substanta cancerigena care ataca ficatul si rinichii

ANPC atrage atentia consumatorilor sa fie atenti cand cumpara citrice si sa citeasca etichetele, pentr ca exista posibilitatea ca pe piata din Romania sa fie produse tratate cu E233 (thiabendazol-imazabil), o substanta cancerigena care poate afecta ficatul si rinichii. Atentionarea a fost lansata in spatiul public de directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel.

Conducerea ANPC avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante. Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă”, subliniază Paul Anghel.

El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa. Substanța ar putea fi cancerigenă, aceasta atacand ficatul şi rinichii.

„Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.

„Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel.

Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

La un control din luna iulie, inspectorii ANPC au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau normele legale. Peste 600 de kilograme de marfă au fost retrase atunci de la comercializare.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Sanatatii a anuntat rezultatul testelor in cazul stewardesei care a aterizat la Cluj cu suspiciune de coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Salariile scad cu 30% dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, sindicatele ameninta cu proteste ample

Ioana Badulescu

Greva generala de la ROMATSA este legala, a decis Tribunalul Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult