-2.8 C
România
18 ianuarie 2022
Breaking News

BRUXELLES – Politia si armata belgiana, operatiuni antiteroriste de amploare la Bruxelles si la Charleroix. 16 persoane arestate. UPDATE

Pentru a treia zi consecutiv, capitala Belgiei este sub asediu. Operatiune antiterorista de amploare la Bruxelles, duminica seara, armata a evacuat Grand Place. Politia si armata au inconjurat zona si s-au asezat in dispozitiv cu armele la vedere. Ar fi vizate hotelurile Radisson Blu, Grand Place, Rue du Midi. Politia si Armata de la Bruxelles au fost avertizate dupa conferinta de presa a premierului belgian de duminica seara sa fie pregatite pentru o operatiune in forta.

Intreg weekendul a fost atmosfera martiala la Bruxelles, nivelul de alerta terorista fiind ridicat la grad maxim de pericol iminent. Autoritatile de la Bruxelles au decis sa ridice la nivel maxim gradul de alerta terorista, iar metroul din capitala Belgiei va fi inchis si luni, pentru a treia zi consecutiv. Totodata, politia a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene sa evite locurile cu concentrare masiva de persoane. Toate scolile, liceele si universitatile din Bruxelles vor ramane inchise, luni, 23 noiembrie, la fel si metroul, iar gradul de alerta terorista pentru capitala Belgiei ramane in continuare la nivel maxim.

UPDATE luni ora 08.05: 16 persoane au fost arestate duminica seara în cadrul unei vaste operaṭiuni antiteroriste la Bruxelles ṣi la Charleroi. Parchetul federal belgian nu a dorit să comunice alte elemente pentru moment, cu excepṭia faptului că Salah Abdeslam, participant la atentatele de la Paris, nu a fost găsit. Între timp, se păstrează până cel puṭin în această după amiază nivelul de alertă maximă în capitala Europei. Oraṣul continuă să fie paralizat, metroul este oprit, ṣcolile sunt închise, la fel ṣi universităṭile ṣi centrele comerciale.

Prim Ministrul Charles Michel a fᾰcut anunṭul aseara la televizunea belgianᾰ: Bruxelles ramâne un oraṣ în stare de asediu, cel puṭin pâna când o nouᾰ evaluare va fi facuta, transmite RFI.

Se aṣteaptᾰ astᾰzi ca multᾰ lume sa nu meargᾰ la serviciu întrucât pe de-o parte transporturile sunt perturbate ṣi pe de altᾰ parte, mulṭi n-au cu cine sᾰ-ṣi lase copiii acasᾰ.

Scolile sunt închise, dar creṣele ar putea funcṭiona totuṣi.

Decizia nu se aplicᾰ ṣcolilor independente sau internaṭionale, care sunt numeroase la Bruxelles, dar acestea sunt aṣteptate sᾰ urmeze sfatul autoritᾰṭilor. Scoala Britanicᾰ a anunṭat deja cᾰ va ramâne închisᾰ.

Decizia nu priveṣte nici activitatea instituṭiilor europene ṣi a NATO care sunt libere sᾰ ia ce decizie li se pare mai potrivitᾰ.

Cum se justitficᾰ aceastᾰ situaṭie?

Serviciile de securitate au informaṭii privind un pericol grav ṣi iminent. Creierul atentatelor de la Paris este mai departe în libertate, acesta ar planifica noi atentate în acelaṣi stil, doar cᾰ de data asta ele ar avea loc la Bruxelles.

Se credea cᾰ Abdelhamid Abaaoud, omorât joia trecutᾰ la Paris, era seful operaṭiunilor, dar se aflᾰ acum cᾰ el a fost doar un coordonator. Abaaoud n-ar fi fᾰcut decât o acṭiune premergᾰtoare, de recunoaṣtere a locurilor, dupᾰ câte a mᾰrturisit fratele sᾰu Younès, un tânar jihadist de doar 15 ani.

Anchetatorii spun acum cᾰ Abaaoud nici nu avea profilul unui leader ṣi cᾰ nu ṣi-a asigurat spatele, ca un leader. Dupa atentate, el s-a gᾰsit pe drumuri ṣi a fᾰcut apel la o veriṣoarᾰ sᾰ-l gᾰzduiascᾰ, la Saint Denis, lânga Paris. Ceea ce nu ṣtia Abaaoud este cᾰ aceastᾰ conversaṭie a fost interceptatᾰ.

Veriṣoara, Hasna Ait Boulahcen, radicalizatᾰ de curând ṣi cunoscutᾰ de servicile de securitate, a fost ṣi ea omorâtᾰ în atacul dat de RAID sᾰptamâna trecutᾰ. Serviciile secrete belgiene au informaṭii conform cᾰrora prieteni ai ei ar planifica acum o rᾰzbunare.

Aceste informaṭii ar putea proveni de la belgianul Ahmet Dahmani, arestat acum câteva zile în Turcia dupᾰ ce a participat la organizarea atentatelor de la Paris.

In plus, inamicul public numᾰrul 1, Salah Abdelslam, aflat în acelaṣi grup de teroriṣti dar care a ales sᾰ nu se explodeze în seara de 13 noiembrie, se aflᾰ ṣi el undeva la Bruxelles.

Doi prieteni care l-au extras din Paris la douᾰ ore dupᾰ atentate, mᾰrturisesc acum cᾰ Salah pᾰrea primejdios . Ei spun cᾰ l-au depus atunci undeva în nordul Bruxelles-ului, unde poliṭia îl cautᾰ ṣi acum.

Cei doi au fost arestaṭi. Carine Couquelet, avocata unuia dintre ei, a lui Hamza Atthou, a explicat cᾰ acesta i-a povestit cᾰ Abdeslam era nervos în noaptea aceea, cᾰ avea probabil o centurᾰ cu explozibil asupra lui pe care ar fi putut s-o acṭioneze.

Un frate al lui Salah Abdeslam, angajat de altfel al primᾰrei din Molenbeek, a încercat duminicᾰ o recuperare a situaṭiei. El a fᾰcut un apel cᾰtre fugitiv sᾰ se predea poliṭiei, spunînd ca preferᾰ ca acesta sᾰ fie în puṣcᾰrie, decât la cimitir.

Acestea fiind zise, serviciile de securitate cautᾰ deci acum cel puṭin doi teroriṣti pierduṭi undeva în Bruxelles sau în localitatea vecinᾰ Vilvoorde.

Pânᾰ când aceṣtia nu vor fi gᾰsiṭi, Bruxelles rᾰmâne în plinᾰ panicᾰ. Prim Ministrul Charles Michel a a declarat cᾰ se sperᾰ totuṣi ca viaṭa capitalei belgiene sᾰ se întoarca cât de repede la normal…

UPDATE ora 23.55: Doua actiuni antiteroriste au loc, duminica seara, pe strazi din centrul Bruxelles-ului si la 60 de kilometri departare, la Charleroi, noteaza jurnalistii belgieni.

UPDATE 23.10: Presa de la Bruxelles informeaza ca s-au tras focuri de arma, iar elicopterele armatei au intervenit in zona. Presa locala se afla in clipa de fata sub embargou mediatic, pana la finalizarea interventiei.

UPDATE ora 22.45: Duminica a fost evacuata o intreaga televiziune, din cauza unor suspiciuni care nu s-au verificat privind existenta unei masini-capcana. Politistii au avut informatii ca la Bruxelles s-ar afla cel putin doi jihadisti inarmati cu minim o bomba, care se pregatesc de atac, asa ca nu pot risca si verifica orice pista.

UPDATE ora 22.00: Poliţia şi armata belgiană desfăşoară o amplă operaţiune antiteroristă într-un cartier aflat în apropiere de Grand Place, centrul oraşului Bruxelles. Aceştia au înconjurat cartierul şi s-au aşezat în dispozitiv cu armele la vedere.

Sunt vizate hotelurile Radisson Blu, Grand Place, Rue du Midi. Poliţiştii au sfătuit locuitorii din zonă să rămână în camere şi să nu se apropie de ferestre. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu dezvăluie, pe rețelele de socializare, locul în care se află.

Străzile care dau în Grand Place, piața centrală a orașului, au fost blocate cu autobuze.

UPDATE: Armata a evacuat Grand Place.

Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi de forţele de ordine să se îndepărteze de ferestre. Martorii aflaţi în zonă susţin că poliţiştii le-au spus să părăsească restaurantele şi cafenelele din zonă. Poliţia şi Armata fuseseră avertizate după conferinţa de presă a premierului belgian din această seară să fie pregătite pentru o operaţiune în forţă în Bruxelles.

Bruxelles-ul este în cea de-a doua zi de alertă teroristă maximă iar premierul a anunţat în această seară că alerta se menţine cel puţin până mâine după-amiază. Toate şcolile rămân închise, metroul va fi blocat pentru cea de-a treia zi consecutiv.

UPDATE: Atmosfera de razboi la Bruxelles, autoritatile mentin si duminica nivelul de alerta terorista la 4. Sunt cautati autorii atentatelor de la Paris refugiati in Belgia.

Autoritatile dau sentimentul ca sunt pregatite din punct de vedere al securitatii pentru ca oamenii sa nu intre in panica. Metroul este in continuare inchis, dar si mai multe linii de transport in comun, cetatenii sunt sfatuiti la evite zonele aglomerate. Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, este cautat dupa ce s-a aflat ca acesta ar avea o centura cu explozibili asupra sa.
Sambata seara, centrul Bruxellesului era aproape gol, restaurantele si barurile fiind inchise devreme de teama unor atacuri teroriste.
Si la Parlamentul European sunt aplicate masuri speciale inca de saptamana trecuta.

STIRE INITIALA: Strazile din Bruxelles aratau, sambata, ca in regim de razboi. Toate centrele comerciale din Bruxelles au fost inchise, la fel si metroul. Este vorba despre „un risc de atentat cu arme si explozibili” in mai multe locuri, potrivit declaratiilor facute de premierul belgian, Charles Michel, citat de AFP. Totodată, „nivelul 3 antiterorist rămâne valabil pentru restul țării”.

„La recomandarea Centrului de Criză al Serviciului Publice Federal de Interne (Ministerul de Interne — n.r.), toate stațiile de metrou vor rămâne închise sâmbătă. Este o măsură de precauție”, a anunțat sâmbătă dimineață compania publică de transport din Bruxelles (STIB) pe pagina sa de internet.

Poliția a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene să evite „locurile cu concentrare masivă de persoane”, respectiv concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transportul în comun”, precum și zonele comerciale foarte frecventate.

Belgia are nivel maxim de alerta terorista, metroul din Bruxelles a fos inchis

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morți la Paris în urmă cu o săptămână. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

Digi 24 a relatat o serie de comentarii facute de romani aflati la Bruxelles despre cum a aratat ziua de sambata.

O jurnalistă româncă stabilită la Bruxelles a vorbit la Digi24 despre atmosfera din capitala Belgiei, aflată sub măsuri stricte de securitate: cele mai multe magazine sunt închise, toate evenimentele mari au fost anulate.

„Noi am ieșit de dimineață pentru că trebuia să participăm la cununia civilă a unor prieteni, iar când am ajuns acolo, primarul era într-o reuniune de urgență pe teme de securitate. A trebuit să așteptăm și n-am știut până în ultimul moment dacă prietenii noștri vor reuși sau nu să oficieze cununia civilă”, a povestit Ramona Strugariu.

„Oamenii sunt speriați, dar în general atmosfera e calmă, nu vezi semne de panică pe străzi, numai că e neobișnut de multă liniște”, a spus ea.

Jurnalista a mai spus că, împreună cu mai multe asociații din Belgia, pregătea lansarea unui eveniment „foarte amplu”, dar că acesta a fost anulat în ultimul moment.

Politologul rus Stanislav Belkovski: Putin stia de atentatele de la Paris. Serviciile secrete ruse dispun de o retea extinsa de agenti la nivelul SI

Românii din Bruxelles povestesc pe Facebook cum e atmosfera în capitala belgiană:

„Metroul e închis până mâine la ora 15, la fel și tramvaiele care au parcurs subteran; s-au anulat concertele si evenimentele sportive; se închid centrele comerciale și magazinele de pe străzile de shopping principale (Rue Neuve, Louise, Ixelles, etc.); se închid toate piețele, se anulează toate activitățile în centrele comunale, culturale, sportive (piscine etc.); patrule mixte poliție/militari înarmați; armata in zonele cheie”, scrie unul dintre ei.

ACTUALIZARE 12:20 Premierul belgian Charles Michel menționează, într-o conferință de presă, „riscul unui atentat comis de indivizi cu arme și explozibili, posibil în mai multe locuri”. El a mai spus teroriștii amenință centrele comerciale și transporturile publice.

ACTUALIZARE 12:10 Ministerul Afacerilor Externe a informat sâmbătă cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că Organul belgian de coordonare pentru analiză (OCAM) a amenințărilor a ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul maxim pentru orașul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifică „o amenințare serioasă și iminentă”.

Bruxelles-ul găzduiește sediile celor mai importante instituții ale Uniunii Europene, precum și sediul NATO.

În Bruxelles locuiește o comunitate importantă de români, mulți dintre ei lucrând la sediile instituțiilor europene. Ei povestesc că la intrarea în aceste instituții, controalele de identitate sunt acum mult mai drastice. Dacă anterior erau verificați numai vizitatorii la intrarea în Parlamentul European, acum sunt verificați și percheziționați corporal inclusiv angajații. Aseară, străzile din Bruxelles – de obicei foarte animate vinerea seara – erau pustii, iar sirenele poliției răsună foarte des. Mulți dintre angajații străini care lucrează la Bruxelles au decis să-și trimită familiile acasă, în țările de orgine, a relatat pentru digi24.ro o funcționară a Parlamentului European.

Ca urmare a unei noi evaluări, spune Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, „nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului”, relatează Agerpres. „Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul țării”, a adăugat OCAM.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care s-au soldat cu 129 de morți la Paris, la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

Saleh Abdeslam, singurul terorist implicat în atentatele de la Paris care s-ar mai afla încă în viaţă, este unul dintre cei mai căutaţi oameni ai momentului în Franţa, Belgia şi, potrivit CNN, chiar şi Olanda. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, el ar fi fost văzut ultima oară în apropiere de Bruxelles.

La o săptămână de la atentatele de la Paris, Salah Abdeslam este în continuare de negăsit, iar surse apropiate anchetei, citate de CNN, susţin că acesta s-ar putea teme mai degrabă de o pedeapsă ISIS, pentru că nu şi-a detonat vesta cu explozibil, decât de oamenii legii. Ieri, publicaţia La Derniere Heure anunţa că ar fi fost văzut în Anderlecht, suburbie a capitalei Bruxelles.

Pe de altă parte, publicaţia Le Capitale citează un martor care susţine că teroristul ar fi încercat să ia legătura cu fratele său şi că se afla marţi în Molenbeek, tot o suburbie a metropolei belgiene. Niciuna dintre aceste informaţii nu a fost însă confirmată de autorităţile belgiene.

Potrivit France-Presse, Salah Abdeslam ar fi părăsit Franţa imediat după atentate cu ajutorul a doi complici arestaţi între timp în Belgia. Pe lângă ei, un al treilea suspect a fost inculpat vineri de justiţia belgiană pentru complicitate la atentate teroriste.

În aceste condiții, Belgia şi-a ridicat nivelul de alertă teroristă la maximum pentru regiunea din jurul capitalei.

Fără să facă explicit legătura, OCAM precizează că a ridicat alerta teroristă la nivel maxim pentru că e vorba despre „o amenințare serioasă și iminentă” care necesită luarea de măsuri de securitate specifice și formularea unor „recomandări speciale pentru populație”.

Ministerul de Interne a cerut anularea tututor evenimentelor cu public numeros din regiune şi a meciurilor prevăzute azi şi mâine. De asemenea, circulaţia metroului în capitala belgiană a fost suspendată, cel puţin pentru azi.

Centrul a lansat un apel către locuitorii capitalei belgiene să evite „locurile cu concentrare masivă de persoane”, menționând concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transportul în comun, precum și zonele comerciale foarte frecventate.

De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

 

Stiri pe aceeasi tema

Comisia Europeana avertizeaza Parlamentul Romaniei cu privire la legile justitiei si cere regandirea intregului proces

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei a sesizat CSM cu privire la acuzatiile PNL la adresa procurorului general al Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Avertizare de vreme rea de la meteorologi, frigul se instaleaza peste Romania in urmatoarele trei zile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult