Augustin Lazar
Social

Augustin Lazar, propunerea Ministerului Justitiei pentru functia de Procuror General

Augustin Lazar este propunerea Ministerului Justitiei pentru functia de Procuror General. Augustin Lazar are 58 de ani si este procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Ministerul Justitiei a transmis, vineri, catre CSM propunerea ca Augustin Lazar sa fie fie numit in functia de Procuror General al Romaniei.

La selectia dosarelor au participat patru procurori, iar in urma interviurilor a fost ales Augustin Lazar, care ar fi demonstrat ca are o viziune determinanta. La desemnarea sa ar fi contat si experienta sa.

Ramane sa aflam care va fi avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM pe aceasta tema. Urmeaza sa se fixeze o data la care sa fie audiat Augustin Lazar, apoi decizia CSM se va transmite ministrului Justitiei, Raluca Pruna, care mai apoi o va trimite presedintelui Romaniei.

Cine este Augustin Lazar

Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013.

În activitatea sa din ultimii ani, Augustin Lazar a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Potrivit dispozițiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Ministerul Justiţiei transmite, într-un comunicat de presa:

„În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public.
Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere.

Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții.

În desemnarea propunerii, ministrul justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională”.

În cursa pentru conducerea Ministerului Public au mai fost înscrişi Codruţ Olaru (adjunct al procurorului general, fost procuror-şef DIICOT), Oana Schmidt-Hăineală (fost preşedinte CSM) şi Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul ÎCCJ, fost şef DNA Galaţi).

Sursa foto: RTV

Stiri pe aceeasi tema

Sase vieti, salvate cu organele prelevate de la un copil de 14 ani. La interventie au participat medici din Cluj, Targu Mures, Bucuresti si Viena

Ioana Badulescu

Ministerul Educatiei: Manualele pentru clasa a V-a au ajuns in depozitele din 39 de judete

Cristiana Petrariu Bota

Exercitii militare masive in Romania. Militari din Batalionul de Infanterie Constanta se pregatesc in poligonul de la Cincu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult