Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat la RFI ca toata confuzia creata in jurul numelui rocurorului general, Augustin Lazar, a fost intretinuta cu rea credinta pentru ca dosarul acestuia, cand acesta a fost propus pentru numirea in functia de procuror general, a fost verificat amanuntit. Zegrean este de parere ca Augustin Lazar ar face bine daca s-ar adresa justitiei.
Procurorul general isi rezerva dreptul de a actiona conform legii in ceea ce priveste procedura de revocare a sa si conflictul cu ministrul Justitiei, privind eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizandu-l pe presedintele Iohannis, dosar care a fost instrumentat de alt procuror.
Cristian Aurel Lazar – confundat de Tudorel Toader cu Augustin Lazar – a confirmat ca el e cel care a semnat clasarea dosarului in care aparea numele lui Klaus Iohannis. Si a adaugat ca a clasat acel dosar pentru ca nu au fost gasite niciun fel de probe care sa sustina denuntul.
Pentru ca eroarea de nume a fost imputata unui grefier, sindicatul acestora a reactionat spunand ca printre atributiile grefierilor nu se regaseste niciuna privind intocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii in vederea ocuparii unor functii de conducere.
Augustin Zegrean, la RFI: Mai intai trebuie sa aflam cum s-a ajuns ca ministrul justitiei sa propuna numirea si revocarea procurorilor sefi. In Constitutia Romaniei scrie ca procurorii si judecatorii, magistratii in general, sunt numiti in functie de Presedintele Romaniei la propunerea CSM. Constitutia nu vorbeste nicaieri de faptul ca ministrul e cel care propune sau cere revocarea sau numirea procurorilor sefi. Asta s-a inventat pe parcurs pentru ca politicienii au vrut sa se amestece unde nu e treaba lor. Cata vreme vorbim despre separatia puterilor in stat si ne laudam cu asta, nimeni nu o sa inteleaga ce cauta ministrul justitiei sa numeasca si sa propuna revocarea procurorilor sefi, cata vreme propunerea de numire este la CSM si tot CSM este cel care gestioneaza cariera procurorilor si a judecatorilor. (…)
Rep: Cine ne-ar putea dezlega? Ministrul justitiei nu aduce lamuriri. Domnul Lazar spune ca isi rezerva dreptul de a actiona conform legii in ceea ce priveste procedura de revocare a domniei sale si conflictul cu Tudorel Toader privind aceasta eroare. Ce s-ar putea intampla de aici inainte?
A.Z: Domnul Lazar ar face bine daca s-ar adresa justitiei. Actul prin care s-a declansat procedura revocarii, actul pe care ministrul justitiei il trimite la Presedinte si la CSM in vederea revocarii este un act administrativ. Actele administrative, conform Constitutiei, pot fi atacate in justitie de cei care se considera vatamati in drepturile si interesele lor prin aceste acte. Nimeni nu spune si nimeni nu il poate opri de procurorul general. Si el este cetatean al acestei republici. I se aplica si lui Constitutia. Are si el dreptul de acces la justitie. Justitia este singura care poate face lumina in problema asta. Ea poate sa spuna daca propunerea de revocare este sau nu legala, daca indeplineste conditiile impuse de lege. Nici macar Presedintele nu poate sa spuna asta. Numai justitia poate sa faca asta. Dar, il suspectez pe domnul procuror general ca ii place scandalul si de aceea nu se adreseaza justitiei. Ii place sa vada cine e de partea lui si cine e impotriva lui.
Rep: Ati spune ca a fost creata si mentinuta cu rea-credinta aceasta situatie de confuzie, domnule Zegrean?
A.Z: Cred ca da. Nu cred ca este posibil ca nimeni sa nu fi vazut pana acum ca documentul despre care este vorba nu il priveste pe procurorul general. Ganditi-va ca la data la care a fost propus pentru numire dosarul a fost verificat de Ministerul Justitiei. Dupa aceea a fost verificat de CSM pentru ca trebuia sa dea un aviz. Dupa care a fost verificat de catre consilierii Presedintelui. Dupa care Presedintele a semnat decretul de numire. Atatia oameni au vazut dosarul acesta si nimeni nu a vazut ca acolo este un act care nu e din dosar?
Rep: Pe final, domnule Zegrean. A fost descoperita aceasta eroare. Procedura de revocare a domnului Lazar ar putea fi oprita sau macar intrerupta?
A.Z: Daca celelalte 19 puncte din actul pe care l-a prezentat ministrul justitiei nu sunt la fel de neintemeiate ca si acesta, sigur ca s-ar opri. Dar sunt inca 19 puncte acolo, in care i se reproseaza diverse lucruri si trebuie vazute toate. Dar, daca acesta care putea fi usor vazut, cu ochiul liber, nu a fost vazut, am indoieli si cu privire la celelalte.
Interviul integral pe site-ul RFI