Austria a anuntat ca sustine candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European
Breaking NewsSocial

Austria a anuntat ca sustine candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European

Austria va vota in favoarea Laurei Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, a anuntat, vineri, Josef Moser, ministrul austriac de Justitie, prezent la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) desfasurat la Bucuresti. Josef Moser a declarat ca sustine candidatura fostului procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, la sefia Parchetului European si a precizat ca au fost trei etape de selectie riguroasa, in urma carora a rezultat o lista scurta cu trei candidati, cel mai bine plasata fiind Laura-Codruta Kovesi.

Josef Moser a declarat, raspunzand unei intrebari a Televiziunii publice austriece, ca in Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota in favoarea Laurei Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, potrivit TVR.

Oficialul austriac a declarat ca nu are nicio indoiala asupra faptului ca aceasta merita locul ocupat in urma procedurilor de selectie. Ministrul austriac de Justitie a spus, raspunzand unei intrebari, ca va vota in favoarea lui Kovesi in cadrul Consiliului JAI.

Joi, Gunther Krichbaum, presedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anuntat la randul sau ca o sprijina pe fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European.

„Competentele doamnei Kovesi sunt dincolo de orice indoiala, este predestinata pentru aceasta functie. Imi pot imagina ca Germania si Franta ar putea ajunge la un compromis si ar gasi o solutie de comun acord in favoarea candidatului roman. Am adresat si o solicitare ministrului roman al Justitiei de a se situa si de a sprijini candidatul roman, pentru ca este un candidat care are sanse si care este candidat la o functie inalta europeana si care ar fi practic oprit, infranat de propriii sai oameni”, a spus Krichbaum.

Nu acelasi lucru il va face ministrul roman de Justitie, Tudorel Toader, care a declarat luni ca va trimite colegilor din JAI decizia CCR in urma careia a fost demisa Kovesi. Tudorel Toader a declarat ieri,pentru Agerpres, ca informatii despre Laura-Codruta Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European si la omologii sai, dar nu au fost transmise de el, asociatiile profesionale ale magistratilor fiind cele care ar fi „facilitat” comunicarea.

Fosta sefa DNA a fost selectata luni pe primul loc pentru pozitia de procuror-sef al Parchetului European, institutie ce ar urma sa inceapa sa functioneze din 2020. Parlamentului European si Consiliului UE le-au fost transmise primele trei propuneri, in ordinea preferintelor, din care legislativul urmeaza sa-l aleaga pe seful Parchetului European. Dupa Laura Codruta Kovesi sunt clasati un procuror din Franta si unul din Germania.

Articole asemănătoare

Numarul mortilor din Colectiv este mai mare decat cel oficial, sustine Alin Pandaru

Lucy Ionesco

Statele Unite au introdus noi reguli pentru cei care solicita Carte verde si viza

Lucy Ionesco

Rezultate partiale prezentate de BEC la alegerile locale: Nicusor Dan – 42,78%, Firea – 37,99%. Cine conduce la Sectorul 1

Lucy Ionesco