Externe

Austria nu mai vrea ca Romania sa intre in Schengen, desi Grindeanu primea asigurari in luna mai ca Austria sustine Romania in demersurile de aderare

Austria nu mai vrea ca Romania sa intre in Schengen, desi Guvernul de la Bucuresti primea asigurari in luna mai ca Austria sustine tara noastra in demersurile de aderare. Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern si ministrul sau conservator de Externe Sebastian Kurz au respins joi viziunea presedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea catre est a zonelor euro si Schengen, relateaza Reuters.

Amintim ca, la inceputul lunii mai, premierul de la acea vreme Sorin Grindeanu primea asigurari ca Austria sustine Romania in demersurile sale de aderare la spatiul Schengen.

In discursul anual despre ”starea Uniunii” Europene, Juncker a schitat miercuri o viziune a Uniunii post-Brexit, in care aproximativ 30 de state folosesc moneda unica europeana euro, iar un ministru UE al Finantelor coordoneaza bugete-cheie in vederea ajutorarii statelor care se confrunta cu dificultati. Juncker a indemnat de asemenea la primirea Romaniei si Bulgarei in Schengen. Oficiali francezi, germani si est-europeni au primit pozitiv acest discurs.

Kern, care candideeaza impotriva lui Kurz in alegerile parlamentare prevazute la 15 octombrie, a declarat pentru postul de radio ORF ca nu vede rostul unei extinderi a zonelor euro si Schengen, atat timp cat fraudele fiscale, munca detasata care creeaza dumping si nerespectarea plafonului datoriei publice nu sunt eradicate.

”Pur si simplu nu are sens ca zona euro sa fie extinsa inainte sa fie rezolvate aceste probleme, deoarece, altfel, aceste vor probleme vor fi si mai mari”, a declarat Kern, evocand ca exemplu criza zonei euro in care Greciei s-a aflat pe marginea prapastiei falimentului mai multi ani.

”Daca doriti, aceasta este o extindere a problemelor in fond si la urma urmei si nu plus in cooperarea europeana. Eu cred ca aceasta idee nu este reflectata”. Kurz a dat la randul sau Grecia drept un exemplu prost de aderare a unor tari care nu indeplinesc conditiile cu privire la fnantele publice stabilite de UE.

Stiri pe aceeasi tema

Victor Ponta va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

Bogdan

13 noiembrie, ziua Romaniei la Strasbourg. Marti vor fi adoptate o rezolutie a Parlamentului European privind statul de drept in Romania si raportul MCV

Ioana Badulescu

Averea lui Putin il face cel mai bogat om din lume. Dezvaluirile au fost facute de fosti angajati de la Kremlin

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult