Autoritatea Electorala a anuntat cati romani din diaspora s-au inregistrat online ca alegatori in strainatate. Termenul limita expira in 22 de zile
Politica

Autoritatea Electorala a anuntat cati romani din diaspora s-au inregistrat online ca alegatori in strainatate. Termenul limita expira in 22 de zile

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca numarul romanilor care s-au inregistrat online ca alegatori in strainatate a depasit 20.000, peste jumatate dintre acestia alegand votul prin corespondenta. 

Potrivt AEP, numarul cetatenilor romani care s-au inregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegatori in strainatate, pana luni, la ora 23:00, a depasit 20.000, peste 10.000 dintre acestia accesand ca optiune votul prin corespondenta.

Conducerea AEP aminteste cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate ca mai au la dispozitie 22 de zile pentru a se inregistra pe portalul www.votstrainatate.ro si le recomanda sa opteze pentru votul prin corespondenta, ca modalitate sigura si comoda de vot la distanta, fara cozi, fara deplasari si fara costuri.

Pentru exercitarea votului prin corespondenta trebuie parcursi urmatorii pasi: 1. Inregistrarea – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine. 2. Primirea documentelor – Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta: doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua autocolante cu mentiunea „Votat”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot; doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara, pe care alegatorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara il va aplica pe plicul exterior.

Al treilea pas este Votarea: pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea „Votat” pe patrulaterul cu candidatul preferat; Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza; Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf; Se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza; ATENTIE! In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul se asigura ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

Ulterior, se face Expedierea – alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care contine votul sau: il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda; il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa; il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazdadupa caz.

„Precizam ca inregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar in nume propriu. Orice actiune de utilizare a datelor de identitate in vederea inregistrarii online in numele altei persoane este ilegala. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera infiintarea artificiala de sectii de votare, semnifica inducerea in eroare a autoritatilor publice si pot aduce prejudicii statului roman. Atragem atentia tuturor cetatenilor cu drept de vot care intentioneaza sa se inregistreze pe portal sa actioneze individual, respectand principiile onestitatii si corectitudinii, si sa nu divulge datele de identificare proprii unor terte parti in scopul facilitarii inscrierii unui grup de alegatori de catre o singura persoana”, mai arata AEP.

 

Related posts

Unde isi petrec politicienii sarbatorile de Craciun si Revelion. Presedintele Iohannis se imparte intre Sibiu si Bucuresti

Ioana Badulescu

NOILE LEGI ELECTORALE: Numar fix de parlamentari, pragul electoral se mentine la 5%

Lucy Ionesco

Victor Ponta: Draga Klaus, cand vor fi cercetati penal cei care au devenit proprietari de case cu acte false?

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult