AUTOSTRADA IASI TARGU NEAMT
Social

AUTOSTRADA IASI – TARGU MURES. Tronsonul Iasi – Targu Neamt va fi scos la licitatie in acest an

AUTOSTRADA IASI – TARGU MURES. Ministrul Transportului, Razvan Cuc, da sperante ca mult asteptatul proiect al autostrazii care va lega Moldova de Transilvania ar putea demara chiar din acest an. Primul pas este scoaterea la licitatie a celor trei tronsoane prevazute in proiect dintre care primul ar putea fi cel care leaga municipiul Iasi de Targu Neamt.

AUTOSTRADA IASI – TARGU MURES. Ar fi primul pas in vederea construirii celei mai costisitoare autrostrazi din Romania, nu din cauza lungimii ei care este planificata a avea in jurul a 310 kilometri ci a reliefului muntos pe care ea va fi obligata sa-l strabata. Ministrul de resort a dat asigurari ca tronsonul Iasi -Targu Neamt va fi scos la licitatie pe parcursul acestui an lucru care va insemna ca Autostrada Montana va incepe sa fie construita cu sectiunea din Moldova, singura provincie din Romania care nu detine in acet moment niciun kilometru de sosea de mare viteza.

AUTOSTRADA IASI – TARGU MURES. Razvan Cuc a tinut sa sublinieze ca in acest moment exista fonduri necesare pentru construirea intregii autostrazi Iasi – Tragu Mures si ca este foarte probabil ca pentru tronsonul Tragu Mures – Ditrau sa fie folosit studiul de fesabilitate blocat o perioada din cauza unor nereguli semnalate de Curtea de Conturi.

„Dam drumul la Targu Neamt – Iasi. Daca obtinem Acordul de Mediu, putem lansa achizitia chiar la finalul semestrului doi pentru proiectare si executie”, a spus ministrul Transporturilor Razvan Cuc intr-un interviu acordat DCNews.

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost impartita in trei tronsoane: Targu Mures – Ditrau, Ditrau – Targu Neamt si Targu Neamt – Iasi – Ungheni.

Pentru sectiunea Targu Neamt – Iasi, pe care actualul ministru al Transporturilor vrea sa o scoata la licitatie pentru proiectare si executie, fostul ministru tehnocrat anuntase insa alt plan. Conform acelui plan, constructia urma sa fie demarata abia dupa realizarea unui alt studiu de fezabilitate.

In noiembrie anul trecut, Ministerul Transporturilor aflat sub conducerea lui Sorin Buse anunta ca a fost initiata procedura de achizitie publica pentru revizuirea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic pentru tronsonul Targu Neamt – Iasi – Ungheni, in lungime de 134 de kilometri, care va lega Romania de Republica Moldova.

Tot tehnocratii au lansat licitatie si pentru revizuirea studiului de fezabilitate si proiectarea autostrazii Craiova – Pitesti, pe care insa actualul Guvern intentioneaza sa o anuleze, pentru a demara cat mai repede constructia drumului de mare viteza dintre cele doua orase, in baza unui studiu vechi din 2007.

Adrian Covasnianu, reprezentant al Asociatiei „Moldova vrea Autostrada” si geograf doctorand in cadrul Facultatii de Geografie-Geologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, sustine ca proiectul autostrazii Tg. Mures – Iasi se afla in coma de 10 ani.

Potrivit acestuia, primele studii de fezabilitate au fost realizate in 2007. Dupa 10 ani, aceste studii inca se refac, la fel si proiectele tehnice, dupa ce in anul 2012 proiectul a fost introdus in TEN.

In prezent legatura dintre Moldova si Transilvania se desfasoara pe traseele DN 15B – DN 15 si DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac fata cu greu fluxului sporit de trafic.

In acest context, Autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni devine o alternativa atractiva pentru traficul international de tranzit care se va desfasura intre Coridoarele de Transport Pan-european IV si IX.

Costul autostrazii Targu Mures – Iasi – Ungheni, cu o lungime totala de 310 kilometri, era estimat initial la 9 miliarde de euro. Costul estimat in Master Planul General de Transport este de 4,07 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai scumpa autostrada din Romania.

Stiri pe aceeasi tema

Carina Turcan, femeia arestata in Rusia sub acuzatia de spionaj pentru Romania, nu recunoaste acuzatiile aduse

Ioana Badulescu

Case traditionale romanesti, stilul care revolutioneaza piata. Arhitectul Adrian Paun: Chiar eu spun WOW

Cristiana Petrariu Bota

Tehnica de varf la Spitalul de Neurochirurgie Iasi! Durerile insuportabile sunt controlate de pacient cu telecomanda prin neurostimulatoare implantate la nivelul coloanei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult