In plină criză de sânge în spitale, o procedură simpla este relativ necunoscuta in Romania: autotransfuzia. Doar cinci români au apelat la această procedură. Și asta nu pentru că nu ar fi fost mai mulţi amatori, ci pentru că oamenii pur și simplu nu ştiu de existența acestei proceduri, noteaza Digi 24.
Autotrasfuzia e o necunoscută printre pacienţii din România, chiar dacă este o procedură recomandată de 11 ani prin ordin de ministru: „Transfuzia autologă reprezintă o procedură transfuzională rezervată intervenţiilor chirurgicale programate şi constă în prelevarea uneia sau mai multor unităţi de sânge, plachete sau plasmă, unităţi care vor fi înapoiate numai pacientului căruia i s-a făcut prelevarea”.
Acelaşi ordin precizează că „decizia definitivă de a include un pacient în programul de prelevare preoperatorie aparţine medicului care prescrie transfuzia autologă, după efectuarea unui bilanţ clinic şi biologic al pacientului”.
Pe de altă parte, doctorii care nu recomandă procedura nu pot fi sancţionaţi.
„Ministrul Sănătăţii le şi spune ce trebuie să facă şi cum trebuie să facă. Numai că ei nu fac. Medicii prescriptori, medicii din spitale”, spune Andy Rosin, de la Institutul Național de Transfuzie Sanguină.
Doar cinci români au trecut prin această procedură. Aşa că numărul pacienţilor care ajung să doneze sânge pentru ei înşişi este aproape de 0.
„Foarte puţine. De ordinul unităţilor, nici măcar zecilor şi, din păcate, operaţiile, repet doar protezele de şold, la care m-am referit, sunt de ordinul miilor”, spune Andy Rosin.
„Numărul pacienţilor anul trecut a fost foarte scăzut. Un singur pacient a fost trimis penrtu a fi inclus în programul de recoltare prin autotrasfuzie programată. (Reporter: Anul acesta au venit pacienţi?) Nu. Niciun pacient nu a fost trimis”, confirmă și Corina Posea, de la Centrul de Transfuzii București.
La nivel naţional, din totalul intervenţiilor chirurgicale, aproape 20% sunt operaţii programate, care s-ar putea preta la autotrasfuzie.