Avertisment de la Ministerul Sanatatii pentru bucuresteni: Nu folositi apa din reteaua publica pentru baut, prepararea hranei sau igiena personala
SocialȘtiri locale

Avertisment de la Ministerul Sanatatii pentru bucuresteni: Nu folositi apa din reteaua publica pentru baut, prepararea hranei sau igiena personala

Ministerul Sanatatii recomanda bucurestenilor sa nu foloseasca apa din reteaua publica pentru baut, prepararea hranei sau pentru igiena personala. Potrivit institutiei, rezultatele preliminare ale probelor de laborator arata ca, in toate cele cinci puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor legale.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a transmis, miercuri seara, ca distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada. Specialistii Institutului National de Sanatate Publica recomanda bucurestenilor sa nu foloseasca apa din reteaua publica pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala, pana la obtinerea rezultatelor finale din probele prelevate.

Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea ,,apa este buna de baut.

“Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti( DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare.

Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala. Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea ,,apa este buna de baut.

De asemenea, mentionam ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total. Din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Apa Nova a transmis la randul sau, ieri, un comunicat de presa in care mentiona ca apa nu este periculoasa pentru consum.

“Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depasit limita legala. In plus, pe langa monitorizarea online (continua 24h/24) in puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apa potabila, se efectueaza zilnic analize de probe prelevate din retea. Rezultatele nu indica depasiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astazi, 30 ianuarie”, releva sursa citata.

Reactia companiei a venit in urma unor mesaje aparute pe retelele de socializare, care ii indemnau pe bucuresteni sa nu bea apa din reteua publica si sa isi anunte de urgenta si apropiatii cu privire la faptul ca aceasta reprezinta un pericol.

Articole asemănătoare

STENOGRAME. Cum il santaja Dan Diaconescu pe primarul comunei Zarand

Lucy Ionesco

Austria a anuntat ca sustine candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European

Lucy Ionesco

Accidentul lui Bogdan Gigina, musamalizat? Marturii incredibile ale politistilor de la Circulatie

Lucy Ionesco