Avertisment pentru Marea Britanie: Daca nu asigura libera circulatie a europenilor dupa Brexit, nu va avea libera circulatie a bunurilor si serviciilor

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 11, 2020 13:42

Avertisment pentru Marea Britanie: Daca nu asigura libera circulatie a europenilor dupa Brexit, nu va avea libera circulatie a bunurilor si serviciilor

Conducerea Comisiei Europene a transmis un avertisment pentru Marea Britanie. Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca Marea Britanie nu poate sa spere la relatii comerciale fara frictiuni cu Uniunea Europeana dupa Brexit fara a asigura libera circulatie pentru cetatenii europeni, transmite BBC.  

„Daca nu exista libera circulatie a persoanelor, bineinteles ca nu poate exista libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalurilor”, a afirmat Von der Leyen intr-o conferinta de presa in Croatia, care tocmai a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, declaratia suna ca un avertisment pentru Regatul Unit care ar putea fi nevoit sa limiteze amploarea acordului comercial pe care vrea sa il semneze cu Bruxellesul in cadrul viitoarei relatii dupa plecarea sa din blocul comunitar, prevazuta pentru 31 ianuarie.

Guvernul lui Boris Johnson si-a anuntat intentia de a pune capat liberei circulatii a persoanelor, care le permitea pana acum cetatenilor din UE sa traiasca in Marea Britanie, iar britanicilor sa se deplaseze si sa traiasca in tarile din UE. 

Acordul pentru Brexit, negociat in toamna, regleaza marile linii ale despartirii si vizeaza garantarea unei treceri line spre o noua viitoare relatie care ramane a fi definita.

Acesta prevede pentru aceasta o perioada de tranzitie pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada, cele doua parti vor trebui sa negocieze acorduri, in special asupra comertului, dar si asupra securitatii, energiei, pescuitului si transporturilor.

Pentru premierul britanic, nu se pune problema prelungirii tranzitiei dupa 2020, posibilitate totusi prevazuta de acordul privind Brexit-ul.

La inceputul saptamanii, Ursula von der Leyen a atentionat deja ca discutiile vor fi „dure” si ca va fi imposibil sa se ajunga la o intelegere asupra „tuturor aspectelor” fara o prelungire a negocierilor dupa 2020.

Vineri, la Zagreb, ea a anuntat „luni intense” de negocieri. „Vom fi extrem de ambitiosi, extrem de hotarati, vom face tot ce putem”, a spus ea, avertizand totusi ca „mai este foarte putin timp”.

„Este important pentru noi ca Marea Britanie sa aleaga cat de apropiata vrea sa fie de Uniunea Europena”, a mai explicat sefa CE.

Pentru ca Marea Britanie sa aiba acces la piata unica a UE, „exista bineinteles o conditie prealabila, si anume sa recunoasca principiile de reglementare sau regulile”, a declarat ea, adaugand ca UE „vrea un parteneriat solid si bun” cu Londra.

 

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.