Economie

Aveti bancnote de 500 euro printre economii? BCE a decis sa opreasca tiparirea lor

Aveti bancnote de 500 euro printre economiile de acasa? In acest caz trebuie sa aveti in vedere faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa opreasca tiparirea bancnotei de 500 de euro, din cauza temerilor ca bancnotele mari ar ajuta finantarea terorismului si evaziunea fiscala, potrivit AP.

Bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulație mai mulți ani, putând fi utilizate în continuare la plată și, de asemenea, vor putea fi răscumpărate la ghișeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.

Un oficial din zona euro, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat că decizia are legătură cu tradiția Germaniei, care a garantat posibilitatea răscumpărării permanente a fostelor mărci germane la ghișeele Bundesbank. Acest oficial a adăugat că mai rămân de rezolvat unele chestiuni, precum cea referitoare la obligativitatea dezvăluirii modului în care persoanele au intrat în posesia bancnotelor de 500 de euro dacă este vorba de o sumă mai mare de un anumit prag.

BCE a informat miercuri că a ținut cont de temerile că bancnota de 500 de euro, echivalentul a 580 de dolari, “ar putea facilita activitățile ilegale”.

Unii comercianți nu acceptă la plată bancnota de 500 de euro, iar 56% dintre cei care au participat la un studiu derulat de BCE au declarat că nu au văzut-o niciodată.

Însă, ideea eliminării bancnotelor de 500 de euro este criticată în Germania, unde există îngrijorarea că acesta este doar primul pas spre eliminarea completă a tranzacțiilor cu numerar. Plățile cu numerar joacă un rol mai mare în Germania decât în multe alte state occidentale, ca urmare a experienței traumatizante din anii 1920, când Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflației. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzacțiile derulate la nivel național în 2014 au fost efectuate în numerar.

Clemens Fuest, șeful institutului german de cercetare Ifo, a argumentat că în teorie renunțarea la bancnotele cu valoare mare ajută BCE să impună dobânzi negative, fiind mai dificil să fie păstrate sume mari de bani în numerar.

Cei care doresc bancnote cu valoare ridicată se pot orienta acum spre bancnota de 1.000 de franci elvețieni, echivalentul a 1.050 dolari sau 910 euro.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, SUA au oprit tipărirea noilor bancnote de 500 și 1.000 de dolari.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulație anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulație, respectiv de 100 de dolari.

Bancnotele și monedele euro circulă începând din anul 2002, iar în 2013 BCE a demarat tipărirea celei de-a doua serii de bancnote euro, începând cu cea de 5 euro. Ulterior, au fost tipărite noi bancnote de 10 și 20 de euro, scrie Agerpres.

Stiri pe aceeasi tema

Codul Fiscal va ramane in forma adoptata de Parlament, anunta ministrul Finantelor

Cristiana Petrariu Bota

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate

Delia Ion

Fostul ministru de Finante anunta taieri de salarii si pensii si concedieri

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult