Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de modificare a legislatiei penale
Social

Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de modificare a legislatiei penale

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat, vineri, ca va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ordonanta de modificare a Codurilor penale, mentionand ca a primit de la procurorul general o instiintare prin care i s-a cerut sa tina cont de o serie de exceptii de neconstitutionalitate privind ordonantele pe justitie.

”Am avut in vedere aceste aspecte. Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr 13 din acest an. Aceasta va pleca spre CCR in urmatoarele minute. Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul mentioneaza in Nota de fundamentare necesitatea implementarii unei directive europene, insa verificand respectiva normativa, am constatat ca termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifica ordonanta de urgenta”, a declarat Victor Ciorbea.

Anterior acestui anunt, Victor Ciorbea declarase ca institutia pe care o conduce nu are competenta, potrivit legii de functionare, sa atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt in vigoare.

Iohannis, la Consiliul European: Romanii mei sunt in strada, am incredere in ei si in Romania

Victor Ciorbea a mai spus ca Avocatul Poporului are „in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate” si a adaugat ca ”CCR a precizat in declaratii mai vechi ca ordonanta de urgenta se justifica doar in caz de procedura de infrigement impotriva Romaniei, ceea ce nu e cazul”.

„In ceea ce priveste abuzul in serviciu, este adevarat ca avem bine cunoscuta decizie a CCR si ca prin OUG s-a tinut seama de cerintele formulate in decizia CCR, dar in OUG se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la vatamare certa a drepturilor unei persoane fizice sau juridice. Legiuitorul nu defineste in cuprins ce inseamna aceasta vatamare grava, prin urmare apare inca un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrara cerintelor in materie”, a adaugat Ciorbea.

Stiri pe aceeasi tema

Taxa auto, discutata intr-o noua varianta de calcul in grupul de lucru interministerial

Ioana Badulescu

Fenomen meteo periculos in Romania! Anuntul facut de ANM

Ioana Badulescu

Cercetarea romaneasca a pierdut o mare valoare: Prof. Dr. Ioan Stefanescu. De numele sau se leaga „apa vie”, pila de combustibil si masina hibrid pe baza de hidrogen suta la suta romaneasca

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult