COMUNICAT DE PRESA – Avocatul Poporului va efectua, în perioada următoare, vizite pilot în diverse centre de detenție (servicii de tip rezidențial pentru minorii care au săvârșit fapte penale și nu răspund penal; spitale de psihiatrie; penitenciare; penitenciare-spital; centre de reținere și arestare preventivă; centre de tranzit; centre de cazare a străinilor luați în custodie publică; centre speciale de primire și cazare a solicitanților de azil; centre în care se acordă servicii de asistență pentru consumatorii de droguri, în regim închis; orice alt loc care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 292 alin. (1) din O.U.G. nr. 48/ 2014 sau face parte din sistemul de sănătate sau sistemul de asistență socială) în cadrul aplicării Mecanismului național de prevenire a torturii în locurile de detenție.
Vizitele vor fi realizate împreună cu organizații neguvernamentale și membri ai asociațiilor profesionale. Aceasta este una din concluziile reuniunii de lucru desfășurate, ieri, la Palatul Parlamentului între Avocatul Poporului, parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice, asociațiilor profesionale și organizațiilor neguvernamentale.
În cadrul întâlnirii, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea și doamna Magda Ștefănescu, adjunct, au făcut o scurtă trecere în revistă a pașilor parcurși în vederea implementării Mecanismului național de prevenire a torturii în locurile de detenție, prin înființarea, în cadrul instituției, a Domeniului pentru prevenirea torturii.
Participanții la reuniune au salutat crearea în cadrul Avocatului Poporului a Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție și au exprimat disponibilitatea de colaborare în vederea aplicării Mecanismului național de prevenire a torturii în locurile de detenție. În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților, domnul deputat Nicolae Păun a atras atenția că în ultimii 10 ani s-au primit pe adresa comisiei foarte multe sesizări privind condițiile de detenție sau tratamente inumane în penitenciare. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, prin vocea domnului chestor principal Lucian Guran, au declarat că se acordă o atenție continuă pregătirii cadrelor de poliție pe linia respectării drepturilor omului și prevenirii relelor tratamente.
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul chestor Cătălin Bejan a subliniat faptul că actuala Lege nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor reprezintă un instrument legal modern, dar sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit de locuri de detenție. Domnia sa a precizat că în anul 2012 există un deficit de peste 18 000 de locuri de detenție. Actualmente au fost create peste 3500 noi locuri de deținere, iar până în anul 2020 se intenționează crearea a circa 5500 de noi locuri de detenție. Domnul chestor Cătălin Bejan și-a exprimat speranța că, prin colaborarea cu instituția Avocatul Poporului, bazată pe respect reciproc, să se reușească determinarea decidenților să contribuie la crearea de condiții decente de detenție.
În cadrul reuniunii au fost examinate și procedurile după care vor fi efectuate vizitele, anunțate sau inopinate, în centrele de detenție.