-0.6 C
România
5 decembrie 2024
Lifestyle

BABELE – O traditie pur romaneasca, ale carei origini insa nu se cunosc

BABELE – o traditie pur romaneasca, ale carei origini insa nu se cunosc, vechimea acesteia nefiind stabilita pana in zilele noastre. Zilele babelor se incheie pe 9 martie, cand se crede ca vin mosii si caldura. Primavara debuteaza cu minunatele martisoare, dar si cu respectarea unei traditii inradacinate. Din 1 pana pe 9 martie, romanii pot afla cum le va fi anul dupa cum „arata” ziua pe care fie si-o aleg, fie le este predestinata inca de la nastere.

In privinta acestui obicei parerile sunt impartite. Exista obiceiul ca fiecare sa isi aleaga o zi din 1 pana pe 9 martie, in traditie aceasta fiind „baba” fiecaruia, si, cum va fi vremea in ziua respectiva, asa va fi si firea omului in anul respectiv.

Astfel, daca vremea este frumoasa iar soarele este prezent pe cer si straluceste, acel om va fi voios si bun la suflet intreg anul, iar toate ii vor merge bine. Daca in acea zi cerul este intunecat, omul acela nu va fi bun la suflet, ci mai degraba suparacios. Numitorul comun insa, potrivit parerii batranilor, este ca, daca ninge sau ploua in acea zi, este semn de bogatie si imbelsugare.

Te-ar putea interesa si: 1 MARTIE. Martisorul – simbolul primaverii, al optimismului, sporului, fericirii si norocului

Alt obicei vine din calcularea zilei de nastere, ceea ce inseamna ca „baba” iti este predestinata inca de la nastere. Cu alte cuvinte, o persoana nascuta pe data de 1, de exemplu, va avea „baba” pe 1 Martie. Daca insa cineva este nascut, de exemplu, pe data de 23, se insumeaza cele doua cifre din componenta, si asfel 2+3=5, adica „baba” cade pe 5 martie.

Babele sunt , in traditia populara, personaje ale mitologiei romanesti, atat de fascinanta. Legenda spune ca “babele” au radacini in Baba Dochia. Aceasta avea un fiu care i-a dus acasa o nora, impotriva vointei ei. Dochia i-a dat norei un ghem de lana neagra si a zorit-o sa porneasca la rau sa-l albeasca. Fata l-a spalat pana cand i-au sangerat degetele, dar lana a ramas tot neagra. Disperata, a inceput sa planga, dar a auzit-o un inger, care i-a daruit o floare alba si i-a spus sa spele lana cu ea. Tanara i-a urmat sfatul, a pus floarea in apa si lana s-a albit. Cand s-a dus si i-a dus ghemul soacrei, baba Dochia s-a suparat ingrozitor si a acuzat-o ca Martisor, asa cum ii spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei.

HotWeek.ro iti recomanda si: Predictii astrale de Martisor – Horoscop pentru 1 Martie

Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara, pentru ca isi vazuse nora cu floarea in mana. Rand pe rand, pentru ca i se facuse cald, si-a scos cele 9 cojoace pe care le avea. Dintr-o data vremea s-a schimbat, a dat gerul si a inceput sa ninga, iar Baba Dochia a inghetat impreuna cu oile.

Exista si credinta ca Baba Dochia si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie.

Tot de aceasta legenda sunt legate si numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Articole asemănătoare

Profesorii pun la zid dezbaterea dintre ministrul Educatiei si vloggerul Selly: O rusine! Profesori emeriti nu-si pot face auzita vocea

Ioana Badulescu

Silvia Oana Popescu, castigatoarea sezonului 1 BRAVO AI STIL, dezvaluie de ce este nevoita sa suporte scandalul din emisiunea Cristinei Mihaela

Ioana Badulescu

Alin Vacean, director la Filarmonica Arad, in prag de demisie dupa un film de vacanta din Mauritius. VIDEO

Lucy Ionesco