5.6 C
România
20 octombrie 2021
Examene

BACALAUREAT 2014: Elevii aleg profilul uman in detrimentul celui real

Rezultatele cu mult sub asteptari inregistrate la sesiunile anterioare ale Bacalaureatului au avut drept consecinta schimbarea optiunilor elevilor care termina ciclul liceal.

De frica examenului la matematica, absolventii de liceu aleg sa se transfere de la profilul real, la cel uman.

In urma acestor decizii, elevii „fenteaza” testele la matematica si chiar la informatica, probele de examen fiind geografia sau istoria, materii considerate de majoritatea cursantilor ca fiind mult mai usoare.

Asa se face ca in judetul Timis deja nu mai exista locuri disponibile in clasele a XI-a si a XII-a la profilul uman.

Mihai este clasa a XII-a, iar la inceputul anului scolar s-a transferat de la profilul de Stiinte ale Naturii la Stiinte Sociale. Acum, in loc sa aiba de-a face cu matematica si informatica la bac, va invata mai mult la limba romana, istorie si geografie.

„M-am transferat si pentru ca nu eram 100% sigur ca o sa iau bacul la mate sau nu puteam sa iau o nota decenta, care sa imi permita intrarea la o facultate decenta”, a spus Mihai Borchescu.
Si Sonia a facut aceeasi mutare, iar acum nu mai este la profilul real, ci uman.

Anul acesta, numai la un singur liceu din Timisoara au existat zeci de cereri de schimburi de profil.

„Chiar imi aduc aminte ca in aceasta vara am avut 60 de cereri, din pacate le-am respins pe marea majoritate”, a dezvaluit Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean Timisoara.

Acest fenomen apare inca de la inceputul clasei a XI-a, cand elevii se gandesc cum sa promoveze cat mai usor examenul de maturitate.

„La uman, in clasa a XI-a, majoritatea unitatilor au spre numarul maxim de locuri la clasa, adica spre 35. Sunt elevi care, desi in clasa a IX-a se orienteaza spre o sectie reala, la finalul clasei a XII-a se gandesc sa solicite unitatilor de invatamant pentru transfer”, a spus Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct ISJ Timis.

La simularea examenului de Bacalaureat din aceasta primavara, numai 25% dintre elevi de la profilul real au reusit sa obtina o nota peste 5 la matematica, proba obligatorie a profilului. Spre deosebire de elevii de la uman, care au promovat examenul in proportie de aproape 60%.

Stiri pe aceeasi tema

Modificarile la Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, trimise de presedinte la reexaminare inapoi in Parlament

Ioana Badulescu

Facultate online, camine ocupate pe jumatate. Asa a inceput noul an universitar. Prorector Universitatea Bucuresti: Cursurile incep in conditii grele

Cristiana Petrariu Bota

BACALAUREAT 2016 – 2017. Modificari in modul de organizare al examenului de BAC

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult