Elevii de clasa a XI-a si a XII-a au sustinut testele de simulare ale examenului de BACALAUREAT 2016, insa putini sunt cei care stiu cum si cand a fost sustinut primul examen de BACALAUREAT din Romania sau cum au fost primite primele rezultate la examenul de Bacalaureat. Primul examen de Bacalaureat a fost sustinut in anul 1925, iar din prima generatie de elevi care au sustinut Bacalaureatul facea parte si Mircea Eliade, la acea vreme un tanar epuizat dupa luni in sir de invatat in continuu.
Marea schimbare din sistemul de invatamant romanesc a fost facuta in anul 1925 de Constantin Angelescu, un doctor chirurg din Buzau atras de politica, numit ministru al Instructiunii. Angelescu a decis infiintarea unei noi modalitati de examinare a elevilor aflati la terminarea liceului si anume examenul de Bacalaureat.
EXAMENUL DE BACALAUREAT, SPAIMA A GENERATII INTREGI DE ELEVI
Introdus în Guvern de Brătianu, apoi plimbat între America şi Franţa, Angelescu a fost desemnat, în final, să se asigure de restructurarea temeinică a şcolii româneşti, scriu cei de la Adevarul, citand din scrierile vremii. Nimic nu pare să-l recomande. Mărturiile din epocă îl caracterizează ca fiind „şovăielnic, intimidat şi speriat“. Însă, sub conducerea acestui om, examenul de Bacalaureat se va transforma în spaima a generaţii întregi de elevi, pregătiţi să iasă de pe porţile liceului. Examenul de BACALAUREAT îngrozea prin asprimea profesorilor examinatori, programa şcolară uriaşă şi prin dificultatea examenelor.
REZULTATE SIMULARI BACALAUREAT 2016 EDU.RO. NOTE BAC 2016 EDU.RO. Pe 18 martie se anunta rezultatele
Angelescu propunea orientarea practică a învăţământului, „pentru a produce mase mari de specialişti profesori cu minimum de cheltuială şi în timpul cel mai scurt compatibil cu pregătirea necesară“. Noua viziune presupunea „sporirea educaţiunii în şcolile de toate gradele şi de toate felurile pentru a întări pe elevi nu numai cu cunoştinţe pozitive dar şi cu proviziune de ideal, de conştiinţă a răspunderii de iniţiativă, de disciplină pentru regularitatea şi perseverenţă în muncă”.
Şcoala românească era văzută ca având nevoie de trei condiţii pentru a funcţiona optim: necesitatea formării unui corp didactic de toate gradele pentru a face faţă cerinţelor culturale; nevoia de a „arunca” în viaţă specialişti; în fine, de organizarea unor instituţii pe lângă toate gradele de învăţământ profesionale, care să servească la îndrumarea practică şi în acelaşi timp ştiinţifică. Asa s-a decis înfiinţarea examenului de Bacalaureat. Se întâmpla în 1925 şi, din acel moment, absolvirea liceului nu mai avea să fie niciodată la fel.
CUM A FOST PRIMUL EXAMEN DE BACALAUREAT – MARTURIA LUI MIRCEA ELIADE
Unul dintre cei care au dat examenul de Bacalaureat în noua formă a fost scriitorul Mircea Eliade. Însemnările scoase din jurnalul său, reproduse în „Romanul adolescentului miop“, arată chinul extrem la care erau supuşi elevii de liceu de către noile comisii de examinare.
În spatele examenului, stăteau nopţi nedormite, emoţii extreme şi, mai ales, o frică cumplită de eşec. Această teamă nu era nejustificată: potrivit propriei mărturii, toţi prietenii lui Eliade au picat la sesiunea de toamnă din acel 1925. „Ne-a înspăimântat mult noul bacalaureat: suntem cea dintâi serie. Cei care învăţau înainte, acum, se surmenează. Nimeni nu ştie ce se va petrece precis la bacalaureat. Profesorii şi-au pierdut calmul, băieţii sunt înspăimântaţi. În loc de comisia amabilă, aleasă din profesorii liceului, cu care am copilărit şi care ne cunosc, vom întâlni comisii severe, care ne vor cântări în trei minute, definindu-ne suficienţi sau insuficienţi pentru Universitate”, scria Mircea Eliade.
Acesta descria procesul de învăţare folosind cuvinte precum „dureros“ sau „neliniştit“, citind “toate cărţile ultimelor patru ani de liceu“. Atmosfera dinaintea examenelor părea una desprinsă dintr-un spital: „Îmi priveam tovarăşii: tremurau, cu buzele albe, cu gâturile reci, cu tâmplele supte. Eu eram palid şi îmi torturam ochelarii”.
La acea sesiunea, din 1925, Eliade a avut de analizat “Scrisoarea I“ a lui Eminescu şi problema „istoricilor ardeleni“. A avut probleme la geografie, unde trebuia să descrie flora versantului nord-estic al Munţilor Apuseni şi nu a ştiut afluenţii Crişului Alb. S-a revanşat însă la chimie, fizică şi limba franceză, unde „am răspuns tot ce m-au întrebat.“
REZULTATELE LA BACALAUREAT, PRIMITE CA O VERITABILA IZBAVIRE
Momentul afişării notelor este descris precum o veritabilă izbăvire: “Am scăpat, am scăpat! Am trecut singurul din seria liceului nostru. Mi-am citit numele cu ochi tulburi. Prietenii m-au sărutat. Iată, că încep răsplătirile!”, scria entuziasmat Mircea Eliade.
„Scriu toate astea în caiet ca să nu uit toată absurditatea bacalaureatului. Voi dovedi cu atâtea pilde că trec cei norocoşi, cei favorizaţi, cei tâmpi“, completa Eliade.
[ot-caption title=”Primul examen de Bacalaureat” url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2016/03/primul-examen-de-bacalaureat.jpg”]
BACALAUREAT 2016 – CALENDARUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2016
Sesiunea iunie-iulie 2016
30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
13 – 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
15 – 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
27 iunie – 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională – proba C
4 iulie2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) –
probă scrisă
12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale
Sesiunea august-septembrie 2016
18 – 22 iulie 2016 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în
limba română – proba A
16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în
limba maternă – proba B
17-19 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională – proba C
18-19 august 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 august 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
23 august 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
24 august 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
26 august 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) –
probă scrisă
29 august2016 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea
contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
30-31august2016 Rezolvarea contestaţiilor
1 septembrie2016 Afişarea rezultatelor finale.
Povestea romanului care a introdus examenul de Bacalaureat o poti citi pe site-ul Adevarul.