Filme

BACALAUREAT, castigator la Cannes 2016. Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat, duminica seara, premiul pentru regie, pentru filmul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, de asemenea, regizorului Olivier Assayas, pentru lungmetrajul „Personal Shopper”. 

Cristian Mungiu a primit în 2007 Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, iar in 2012 s-a întors apoi în competiţia festivalului cu „După dealuri”. Atunci, filmul său a primit două premii: cel pentru scenariu şi cel pentru interpretare (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan).

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeşte filmul lui Mungiu „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat.

„În film, vedem un război în subsidiar între generaţia cinică şi epuizată a oamenilor de vârstă medie şi cea a copiilor, furioşi, sălbăticiţi. Scenele dintre medicul de provincie şi fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie să o insereze pe fata lui în lumea ruşinii – iată preţul supravieţuirii. Filmul regizorului român este măiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pildă morală, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-şi face drum cu coatele în viaţă. Oameni constrânşi de o loialitate pe care le-o datorează altora, care, la rândul lor, i-au ajutat în treburi josnice, se folosesc de corupţia generală pentru un alibi personal, ce-i justifică. Ce se va întâmpla cu odraslele acestor oameni, acele conştiinţe inocente pentru care toate mişmaşurile meschine s-au făcut? Trebuie ei să-şi ia examenele într-o lume infestată, lumea compromisului şi ruşinii absconse?”, scrie Bradshaw.

BACALAUREAT, un film de Cristian Mungiu, intra in competitia Festivalului de Film de la Cannes

„«Bacalaureat» este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes.”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.

DESPRE FILMUL BACALAUREAT

„Bacalaureat” spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi, potrivit sinopsisului peliculei.

În rolurile principale sunt distribuiţi actorii Adrian Titieni şi Maria Drăguş. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădureţu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Filmul „Bacalaureat” rulează deja în cinematografele româneşti. Juriul competiţiei de la Cannes 2016 a fost prezidat de George Miller.

Stiri pe aceeasi tema

Spectacolul Mincinosul de Carlo Goldoni are premiera in weekend la Teatrul “Sica Alexandrescu” din Brasov

Ioana Badulescu

YAMAN EPISODUL 18 REZUMAT, 12 FEBRUARIE 2015. Mithat moare accidental dupa o cearta cu sotia lui

Delia Ion

Radu Beligan a murit la Spitalul Elias din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult