Banca Mondiala a publicat raportul tarilor care incurajeaza afacerile. Romania ocupa locul 52, in coborare cu sapte locuri fata de anul trecut
Breaking NewsEconomie

Banca Mondiala a publicat raportul tarilor care incurajeaza afacerile. Romania ocupa locul 52, in coborare cu sapte locuri fata de anul trecut

Banca Mondiala a publicat a 16-a editie a raportului „Doing Business 2019”. Studiul trece in revista conditiile de afaceri din 190 de state ale lumii si arata progresele pe care statele le fac in simplificarea procedurilor care ajuta la inceperea sau dezvoltarea unei afaceri. In raportul Bancii Mondiale privind tarile care incurajeaza afacerile, Marea Britanie a pierdut teren din cauza Brexit-ului, coborand pana pe locul 9, in timp ce Romania ocupa locul 52, in coborare cu sapte locuri fata de anul trecut. Pe primele locuri se afla Noua Zeelanda, Singapore si Danemarca, iar la capitolul indicatori, China si Coreea de Sud completeaza primele 5 locuri. Datele arata ca Slovenia este locul cel mai ieftin sa incepi o afacere si sa o dezvolti. 

Raportul „Doing Business” este alcatuit pe baza unui set de criterii: lansarea unei afaceri, adica procedurile, timpul si costurile necesare inceperii unei afaceri; timpul si procedurile necesare obtinerii unei autorizatii de constructie; procedurile, timpul si costurile pentru conectarea la reteaua de electricitate; functionarea registrului de cadastru, respectiv, timpul, costul si procedurile pentru inregistrarea unei proprietati; accesul la credite; protectia actionarilor minoritari, usurinta cu care se pot plati taxele; proceduri de export si import; procedurile privind insolventa si legislatia muncii. Toate aceste criterii ar trebui luate in seama atunci cand autoritatile romane sau din orice alta tara doresc sa imbunatateasca mediul de afaceri.

Conform raportului “Doing Business 2019”, pe primele locuri in ceea ce priveste usurinta de a dezvolta afaceri se afla Noua Zeelanda, Singapore si Danemarca, iar in top 10, Georgia si Norvegia au devansat Statele Unite. Marea Britanie ocupa locul 9, dupa ce a pierdut teren din cauza Brexit-ului, iar top 10 este incheiat de fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

Iata si cativa indicatori care caracterizeaza economiile lumii. In Noua Zeelanda, se poate deschide o afacere in cateva ore, in Laos, in 174 de zile. La acest capitol, de exemplu, in Romania, timpul necesar pentru a incepe o afacere este de 35 de zile si necesita sase proceduri. Romania ocupa o pozitie modesta in clasament, la acest capitol, respectiv locul 111.

Slovenia este locul cel mai ieftin sa incepi o afacere si sa o dezvolti. Afganistan a urcat in clasament datorita introducerii unei legislatii privind protectia investitorilor minoritari.

In China, conectarea la reteaua electrica se face in 150 de zile. Aproape cat in Romania unde este nevoie de 154 de zile si de noua proceduri. De altfel, la acest capitol, Romania se afla pe cel mai jos loc din raportul realizat de Banca Mondiala. Cel mai bun loc ocupat de economia romaneasca, pozitia a 22-a, este la capitolul accesul la credite.

India si-a propus sa simplifice procedurile privind mediul de afaceri, sa intre in top 50 si a reusit un salt de pe locul 100 pe pozitia 77.

Georgia urca in clasament datorita simplificarii procedurii de incepere a unei afaceri ajungand pe locul al saselea la nivel mondial, urmata de Norvegia, care a facut progrese, urcand inaintea Statelor Unite. In Orientul Mijlociu exista, in continuare, in afaceri bariere de gen, intre barbati si femei.

De asemenea, sunt o serie de exemple de bune practici care au facut ca statele care le-au adoptat sa urce in clasament. Argentina a luat o serie de masuri care sa faca mai facila inregistrarea unei companii, Kuwait a eliminat cerintele de capital minim la infiintarea unei companii si a facut progrese in clasament, iar in ceea ce priveste infiintarea unui ghiseu unic, Republica Moldova a reusit sa implementeze o facilitate de acest gen.

La capitolul autorizatii de constructie, Republica Macedonia a redus costurile procesului, ceea ce explica prezenta in top 10, iar Serbia a redus timpul necesar obtinerii autorizatiei prin introducerea unui sistem online.

In ceea ce priveste conectarea la reteaua electrica, domeniu in care Romania sufera, mai multe state au facut progrese prin reducerea costurilor sau simplificarea procedurilor. Printre ele se afla si India care a creat o politica de stat pentru simplificarea legislatiei si procedurilor mediului de afaceri.

La nivel general, Romania se afla pe locul 52, in coborare cu sapte locuri fata de anul trecut. Ceea ce ne arata ca nu se poate vorbi de o imbunatatire a conditiilor de afaceri.

Articole asemănătoare

Opozitia a depus in Parlament un proiect de revizuire a Constitutiei prin care condamnatii definitiv sa nu poata fi alesi in functii publice

Lucy Ionesco

Bugetul pe 2016 va fi adoptat de Guvern dupa Sfantul Nicolae. Cum va fi structurat bugetul

Lucy Ionesco

Demisiile ministrilor din Guvernul Grindeanu au ajuns la cabinetul premierului

Ioana Badulescu