-1.1 C
România
29 noiembrie 2022
Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani
Economie

Banca Mondiala: Cele mai sarace regiuni din Romania vor fi mai bogate decat “regiunile cu crestere redusa” din Italia, Spania, Portugalia si Grecia

Cele mai sarace regiuni din Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria vor fi in medie mai bogate decat “regiunile cu crestere redusa” din Italia, Spania, Portugalia si Grecia, pana in 2025, daca vor continua tendintele din ultimul deceniu. Aceasta este concluzia unui studiu publicat luni de Banca Mondiala (BM).

Potrivit documentului intitulat ‘Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate’ (Rethinking Lagging Regions),, “regiunile ramase in urma” din Europa includ regiunile “cu venituri scazute” din Europa Centrala si de Est (CEE), multe din ele apropiindu-se rapid de “regiunile cu crestere redusa” din sudul Europei, care se confrunta cu stagnarea productivitatii si somaj ridicat.

In realitate, ierarhia economica a regiunilor europene este in grafic pentru a inregistra o schimbare majora in urmatorul deceniu.

Ambele grupuri de “regiuni ramase in urma” se confrunta, insa, cu dificultati comune care constrang perspectivele de crestere pe termen lung, inclusiv un nivel scazut al participarii la piata fortei de munca, transformari structurale incomplete si deficiente mari la institutii si calificari, sustine Banca Mondiala.

In perioada 2005 – 2015, “regiunile cu crestere redusa” din sudul Europei au inregistrat un avans zero al PIB per capita, comparativ cu o medie anuala de 2,1% in UE.

In schimb, cresterea anuala medie in “regiunile cu venituri scazute” din estul Europei a fost de 4,6%. Daca aceste tendinte vor persista, va fi o restructurare radicala a ierarhiei economice a regiunilor europene, regiunile “cu venituri scazute” schimbandu-si pozitiile cu “regiunile cu crestere redusa” pana in 2025.

Related posts

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. Moise Guran: Salarii mai mari pentru profesori si medici, doar dupa ce se fac reforme

Lucy Ionesco

Ce spune Isarescu despre cresterea Robor: Asa sunt bancherii, speriosi!

Ioana Badulescu

40.000 de bugetari au salariile taiate din ianuarie, sustine Romania TV. Afectati sunt si angajatii din invatamant, grefierii si expertii criminalisti

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult