12 C
România
28 septembrie 2021
Banca Transilvania: Consumul public a avut o contributie negativa la dinamica anuala a PIB din trimestrul 4 al anului trecut
Economie

Banca Transilvania: Consumul public a avut o contributie negativa la dinamica anuala a PIB din trimestrul 4 al anului trecut

Conform INS economia Romaniei a crescut cu un ritm trimestrial de 0.6% in T4 2017 (in decelerare de la 2.4% in T3), cea mai slaba dinamica din T3 2016, arata un raport transmis miercuri de economistii Bancii Transilvania. Consumul public a avut o contributie negativa la dinamica anuala a PIB din T4 2017 (-0.6 puncte procentuale) si, de asemenea, companiile au redus stocurile in ultimul trimestru al anului trecut (contributie de -1.5 puncte procentuale).

Dinamica anuala a PIB s-a temperat de la 8.8% in T3 la 6.9% in T4 2017. Cererea interna a contribuit cu 8.2 puncte procentuale la ritmul de crestere economica din ultimul trimestru al anului trecut. Se evidentiaza accelerarea investitiilor productive (avans cu 12.6% an/an, cel mai bun ritm din T4 2015), evolutie sustinuta de impulsul exporturilor si consolidarea climatului favorabil in sfera consumului intern, intr-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finantare.

Consumul populatiei (principala componenta a PIB) a crescut cu 12.7% an/an in T4 2017, in consolidare comparativ cu trimestrul anterior, dinamica influentata de majorarea venitului real disponibil, climatul pozitiv din piata creditului si efectul de avutie (determinat de tendinta ascendenta a preturilor activelor imobiliare si financiare).
Pe de alta parte, consumul public a avut o contributie negativa la dinamica anuala a PIB din T4 2017 (-0.6 puncte procentuale).

De asemenea, companiile au redus stocurile in ultimul trimestru al anului trecut (contributie de -1.5 puncte procentuale).

Nu in ultimul rand, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la evolutia economiei din T4 2017 (-1.3 puncte procentuale), pe fondul decelerarii exporturilor (la 7.7% an/an, cel mai slab ritm din T1 2016) si consolidarii dinamicii importurilor (10.9% an/an, nivel apropiat de cel din T3 2017, de 11% an/an).

Astfel, anul trecut economia a consemnat un avans de 7% an/an, cea mai buna dinamica din 2008, evolutie determinata de contributia cererii interne (7.8 puncte procentuale), dat fiind mix-ul de politici economice caracterizat prin nivelul scazut al ratelor de dobanda, majorarea transferurilor si salariilor publice si reducerea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%).

Se evidentiaza relansarea investitiilor productive (avans cu 5.4% an/an), evolutie sustinuta de momentul favorabil din Zona Euro (cu impact asupra exporturilor) si de accelerarea consumului intern.

Consumul populatiei a urcat cu 10.3% an/an (cel mai bun ritm din 2007), pe fondul majorarii venitului real disponibil (salariul mediu net real a urcat cu aproximativ 13% an/an), dinamicii creditarii (sustinuta si de nivelul redus al ratelor reale de dobanda) si efectului de avutie.

De asemenea, consumul public a contribuit cu 0.2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din 2017, date fiind politicile fiscal-bugetare si de venituri relaxate. Pe de alta parte, contributia stocurilor la evolutia economiei a fost nula anul trecut.

Cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la ritmul PIB din 2017 (-0.8 puncte procentuale), data fiind accelerarea importurilor la 11.1% an/an (cea mai buna evolutie din 2010) (exporturile au urcat cu 9.5% an/an). Din perspectiva ofertei se evidentiaza cresterea sectorului primar cu 18.3% an/an in 2017, evolutie sustinuta de climatul meteo favorabil si de investitiile derulate in ultimii ani.

Totodata, industria a accelerat la 8% an/an, pe fondul impulsului exporturilor si accelerarii consumului intern.
IT&C si-a consolidat statului de stea a economiei (plus 10.9% an/an in 2017). Cresteri ridicate au consemnat si ramurile comert/reparare auto-moto/transport si depozitare/HORECA (8.4% an/an) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice/activitati de servicii administrative si servicii suport (9.9% an/an).

PIB-ul nominal a urcat cu 17.7 miliarde EUR la 187.5 miliarde EUR in 2017.

„In scenariul central ne asteptam la decelerarea ritmului anual de crestere economica (la 4.2% in 2018, 3.4% in 2019 si 3.1% in 2020), in convergenta spre potential, pe fondul maturitatii ciclului post-criza in plan global si rebalansarii politicii economice interne. Vom revizui acest scenariu in perioada urmatoare prin incorporarea datelor comunicate astazi de INS”, se arata in comunicatul transmis presei.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF va opera din 11 ianuarie Registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare

Teodora Badescu

Conducerea BNR se schimba, a anuntat Mugur Isarescu: De la anul nu voi mai fi guvernatorul BNR

Ioana Badulescu

Inscrieri pentru Start-up Nation 2018 in luna aprilie. In noua sesiune ar putea fi aprobate aproximativ 10.000 de dosare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult