9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Externe

Bancile care opereaza in Marea Britanie trebuie puse la punct privind operatiunea Brexit pana in luna martie

Brexit ia cu asalt bancile care opereaza in Marea Britanie. Acestea trebuie sa fie pregatite pentru Brexit pana in luna martie, a anuntat presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene. Marea Britanie va iesi din UE in luna martie 2019.

Bancile din zona euro care opereaza in Marea Britanie trebuie sa fie puse la punct privind operatiunea Brexit pana in luna martie. Orice temeri legate de supervizare trebuie rezolvate in urmatoarele saptamani, a afirmat Andrea Enria, presedintele noii agentii de supervizare bancara, transmite Reuters.

„In privinta grupurilor bancare din zona euro cu operatiuni in Regatul Unit, ne concentram pe managementul riscului, capacitatea de tranzactionare si viitoarele activitati ale sucursalelor lor britanice”, a declarat Enria, la un eveniment organizat de Parlamentul European, conform agerpres.ro.

Aceasta a dat asigurari ca majoritatea procedurilor de autorizare pentru relocarea in zona euro a bancilor cu sediul la Londra este finalizata sau va fi in urmatoarele saptamani.

Institutiile financiare cu sediul in Londra trebuie sa solicite o licenta noua sau sa o extinda pe cea actuala pentru a putea oferi servicii bancare in blocul comunitar si dupa Brexit.

Banca Centrala Europeana discuta cu aproximativ 50-60 de firme obtinerea unor licente post-Brexit, a anuntat recent institutia financiara cu sediul la Frankfurt.

Bancile care vor acces la Uniunea Europeana dupa Brexit trebuie sa-si infiinteze mai mult decat ”o cochilie goala” in blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancara Europeana (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de munca si al afacerilor din Londra.

Marea Britanie va iesi din UE in luna martie 2019, insa, pentru infiintarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni si chiar mai mult, avand in vedere ca trebuie mutat personalul, trebuie pusa la punct tehnologia necesara si modificate acordurile contractuale cu clientii din UE.

Bancile cu sediul in Regatul Unit se tem de un „hard” Brexit, in urma caruia nu vor avea acces la piata unica europeana si se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor de reglementare pentru a evita o incheiere abrupta a legaturilor cu clientii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulente pe piete.

Firmele trebuie sa ofere explicatii clare privind alegerile pe care le iau in ceea ce priveste nivelul viitoarei entitati, sustine Autoritatea Bancara Europeana, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE si de la BCE.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles privind viitoarele relatii, scris SPS.

Stiri pe aceeasi tema

TORTURA DIN INCHISORILE CIA. Snowden, Ayatollahul Khamenei (Iran) si ministrul Steinmeier (Germania), critici dure la adresa SUA

Cristiana Petrariu Bota

Summit G20 Australia: Economia mondiala trebuie sa creasca cu inca 2,1%

Bogdan

Iesirea Marii Britanii din UE, amanata. Nimeni nu stie cand se va declansa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult