8.3 C
România
22 februarie 2024
Externe

Bancile din Grecia, in pericol sa fie inchise. In continuare grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Asociatia Bancilor Grecesti a anuntat, joi, ca bancile din Grecia au suficiente lichiditati pana luni, astfel incat populatia sa poata fi deservita pe perioada vacantei bancare, care a fost extinsa pana pe data de 13 iulie. In continuare, grecii nu pot retrage din bancomate decat 60 de euro pe zi.

Anuntul privind asigurarea de lichiditati a fost facut de seful Asociației Băncilor Grecești, Louka Katseli, transmite Agerpres, care citeaza Reuters. „Știm că totul este asigurat până luni”, a spus Katseli, la postul grec Skai TV.

Autoritățile elene au extins vacanța bancară până pe data de 13 iulie, restricționând retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de închidere a băncilor a fost luată pe 29 iunie, în urma eșuării negocierilor pentru ajutor între Grecia și creditorii internaționali.

Pe termen lung, însă, unele mari bănci grecești ar putea să fie închise sau preluate de rivalii mai puternici, într-un proces de restructurare a sectorului, care ar urma oricărui program de salvare a Greciei, au declarat, pentru Reuters, o serie de oficiali europeni.

Un australian pleaca in Grecia pentru a-l ajuta pe batranul din celebra poza care il infatiseaza stand pe asfalt

Liderii europeni se reunesc duminică într-un efort de ultim moment pentru a ajunge la un acord cu Grecia, după mai multe luni de negocieri fără succes, care au adus Grecia pe punctul de a ieși din zona euro.

Un oficial european a declarat că primele patru mari bănci grecești, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus și Alpha Bank, ar putea fi reduse la două instituții, o măsură care, fără îndoială, se va lovi de opoziția autorităților de la Atena. O a doua sursă a apreciat că, deși fuziunea băncilor elene este necesară, acest proces ar putea să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp.

‘Economia Greciei este în ruine. Acest lucru înseamnă că băncile au nevoie de un nou început’, a declarat prima sursă. În opinia acesteia, „cazul Ciprului ar putea fi un model’.

În Cipru, una din primele două mari bănci din insulă a fost închisă, în cadrul programului de asistență convenit cu creditorii internaționali. De asemenea, în Irlanda, trei bănci au fost fie închise, fie au fuzionat cu rivali mai puternici.

Orice închidere a unei bănci, proces ce va fi gestionat în principal de autoritățile elene, sub supravegherea supervizorilor de la Banca Centrală Europeană, nu îi va afecta pe clienți, deoarece depozitele și conturile lor vor migra la noul proprietar al băncii lor. Însă, un bancher grec a apreciat că orice fuziune a principalelor bănci elene va reduce concurența. În plus, fuziunea băncilor duce la pierderea de locuri de muncă, ceea ce le face nepopulare.

Cele patru mari bănci grecești au fost supuse anul trecut la testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Cu excepția Alpha Bank, celelalte trei bănci grecești nu au trecut testele de rezistență.

În România, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece și Alpha Bank controlează împreună aproximativ 12% din activele bancare.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale si de subiecte penibile,  te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Related posts

Zeci de jurnalisti din Turcia au primit mandate de arestare

Lucy Ionesco

Un avion rusesc SU-34 a incalcat din nou spatiul aerian al Turciei. Erdogan cere intalnire de urgenta cu Putin

Lucy Ionesco

Vladimir Putin, dupa intalnirea cu Trump: Nimeni nu trebuie sa aiba incredere in nimeni

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult