Basescu il taxeaza din nou pe Ponta: Ii cer sa faca alte nominalizari la Cultura si Buget
Politica

BASESCU nu promulga legea privind reducerea CAS si cheama Guvernul la consultari

LEGEA PRIVIND REDUCEREA CAS A INTRAT IN IMPAS. Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca nu va promulga legea privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) la angajatori cu 5 puncte si a chemat Guvernul la consultari.

Basescu a explicat ca nu promulga legea privind reducerea CAS deoarece nu crede ca aceasta masura este sustenabila fara introducerea de noi taxe si poate genera un „risc major” de deteriorare a echilibrelor macroeconomice.

„Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea pana la o discutie foarte serioasa cu Guvernul legata de modul in care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte buna pentru companii, dar problema e sa nu punem in risc stabilitatea macroeconomica a tarii”, a spus seful statului, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Seful statului a mai spus ca este un „adept al reducerii fiscalitatii”, dar, in conditiile unui deficit deja existent la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei in acest an, o reducere a CAS va adauga inca o lipsa de 5 pana la 5,5 miliarde lei.

Basescu considera ca guvernul va incerca sa acopere acest deficit prin majorarea altor taxe si impozite, tinta favorita a guvernului fiind, spune Basescu, „cresterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate”, „extrem de dificil” de suportat pentru pensionari.

In aceste conditii, a spus Traian Basescu, va convoca Guvernul la consultari, in virtutea prevederilor constitutionale.

„Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii legii si din acest motiv voi uza de art 86 din Constitutie si voi invita guvernul la consultari. Presedintele poate consulta guvernul in probleme urgente sau de importanta deosebita. Aceasta e o problema de importanta deosebita”, a spus presedintele.

Principalele declaratii facute de Traian Basescu:

– Sunt trei teme – promulgarea legii de aprobare a acordurilor de asociere a Moldovei, Ucrainei si Goergiei la UE, OUG pentru modificarea legii educatiei si legea pentru reducerea CAS.

– Azi am trimis la Monitorul Oficial acordurile de asociere la UE a celor trei tari. As vrea sa trag o concluzie asupra a ceea ce s-a intamplat din acest punct de vedere. Se dovedeste ca nimeni nu poate opri evolutia unei natiuni oricat de neconvenabil ar fi politic. Stim evenimentele din Ucraina, dar vedem o aramata ucraineana care cu arma in mana apara vointa poporului. Poporul doreste sa se apropie de UE, sa iasa din chingile controlului exercitat de Moscova si iata ca reuseste, politic si aparandu-si vointa cu arma in mana. Imi doresc mult ca armata sa lichideze in cel mai scurt timp rezistenta separatistilor si poporul ucrainean sa-si poata urma drumul asa cum doreste

– Pentru Moldova, e o mare satisfactie pentru noi. A semnat atat acordul de liberalizare a vizelor cat si acordul de asociere la UE care intra in vigoare la 1 octombrie. Parlamentul a ratificat legea si eu am promulgat-o azi. As face mentiunea ca si Moldova, chiar in conditii vitrege, cu o Tranistrie agresiva si refractara, iata ca reuseste sa semneze acordul si sa inceapa un drum de apropiere de UE, ca si Georgia, de altfel. S-ar cuveni sa tragem o concluzie: Miza Rusiei este una legata de controlul politic. Eu consider ca si Rusia are de castigat ca urmare a intrarii in vigoare a acestor acorduri de asociere. Pentru ca asocierea la UE inseamna conditii de competitivitate pe piata celor trei tari, calitate la standarde europene a produselor si serviciilor. Sigur, nu as vrea sa exageram spunand ca acordul de asociere inseamna o imediata perspectiva de aderare la UE. As aduce aminte ca Romania a semnat acordul in 1993 si a intrat in 2007, un parcurs de 14 ani de reforme dificile. In acelasi timp, e foarte clar ca nu te poti gandi sa ajungi la inceperea unui tratat de intrare in UE fara ca premergator sa ai un acord de asociere. Este un pas foarte important pentru cele trei tari, dar nu o garantie de intrare in UE, iar acordul nu prevede nicio astfel de garantie

Stiri pe aceeasi tema

Noua lege a pensiilor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, a anuntat Dragnea. Cate pensii vor fi recalculate in baza noii legi

Ioana Badulescu

Dacian Ciolos continua discutiile cu partidele politice, lista cu ministrii noului Cabinet va fi prezentata in weekend

Cristiana Petrariu Bota

Liderii UE si Klaus Iohannis, baie de multime la Sibiu! Romanii adunati in Piata Mare au scandat „Europa” si „Iohannis”

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult