Basescu: Decizia CCR e de rara ticalosie. In locul lui Iohannis, nu as respecta decizia. Presedintele nu trebuia sa lase lucrurile in amortire
Politica

Basescu, suparat ca Romania va primi imigranti: Nu vor mai pleca si chiar isi vor aduce familiile

Fostul presedinte Traian Basescu s-a declarat deranjat ca Romania ar putea primi imigranti, afirmand ca tara noastra nu poate fi obligata sa-i primeasca, deoarece acestia nu vor mai pleca de pe teritoriul Romaniei, ci chiar isi vor aduce familile numeroase.

Basescu mai sustine ca cea mai potrivita tara care i-ar putea primi pe refugiati este Olanda, amintind de exigenta olandezlor in privinta spatiului Schengen cu Romania. „Olanda nu ar trebui sa indrazneasca ca Romania sa primeasca vreun cetatean”, a mai spus Traian Basescu.

Totodata, fostul sef al statului a subliniat ca aceasta criza a imigrantilor reprezinta lectia pe care o primeste Europa pentru propria ei nesabuinta.

INTERVIU HOTWEEK. De ce cred refugiatii in Europa? Muhammad Talal: Pakistanul are putine locuri de munca. Nimeni nu vrea sa investeasca in tara mea

”Raspunsul meu categoric este nu. Si Romania ar trebui sa refuze sa primeasca migranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni, pe de o parte.

Pe de ala parte, daca cineva crede ca a primi un numar de cateva mii de cetateni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, va pot spune ca nu este o simpla chestiune de cazare. In momentul in care i-ai acceptat pe teritoriu tau trebuie sa le asiguri educatie, invatarea limbii romane, sanatate, pastrarea culturii si a obiceiurilor. Nu e o chestiune de bunavointa. Iar chestiunea ca vor fi cazati in Romania doar 2 ani trebuie sa o uitati. Eu stiu ce frumos e sa minta UE. Vor atrage familiile lor numeroase din tarile in care se afla.

Armele Europei, drepturile refugiatilor sau de ce beneficiul libertatii in structuri euro-atlantice nu e o cale cu sens unic

Cea mai buna tara care ii poate primi sunt olandezii care sunt atat de exigenti cu spatiul Schengen cu Romania. Olanda nu ar trebui sa indrazneasca ca Romania sa primeasca vreun cetatean.

Vreau sa stiti ca Romania a avertizat cand Europa s-a grabit sau unele tari din UE, s-au grabit sa dea lovituri aeriene in Libia. Romania a spus in forurile cele mai inalte: nu distrugeti dictatura din Libia pentru ca reversul va fi un haos, pentru ca vom face un nou Irak acolo.

Cei care si-au asumat responsabilitatea de a transfera demcoratie europeana in tari ca Liibia, Egipt, aceia trebuie sa isi asume acum efectele. Lectia pe care o primeste astazi Europa este lectia propriei ei nesabuinte.

”Ne-am obisnuit sa supradimensionam capacitatea de securitate a statului. Dar pentru ceea ce suntem noi. Poate sa ne dea UE sa ne dea oricati bani, insa nu le poate asigura identitatea culturala a acestor oameni. Romania e o tara crelstina. A-i primi nu inseamna a le asigura cazarea. Trebuie sa le dai dreptul de a se manifesta cultural, mai consturim moschei, trebuie sa le facem scoli in limba lor. In momentul in care iti asumi acest lucru, iti asumi o list luga de responsabilitati. Noi nu reusim sa integram romii de atatia ani, cum sa reusim sa ii integram pe acestia. Vorbim despre siiti si sunniti”, a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca legislatia Uniunii Europene ne permite sa refuzam primirea imigrantilor, fostul sef al statului a declarat ca nimic nu ne poate obliga la o astfel de actiune.

“Mai mult, legislatia europeana aflata in vigoare spune ca in astfel de situatii imigrantul este trimis in locul pe unde a intrat in Europa si apoi repatriat. Dupa parerea mea, Romania face un gest gratuit acceptand. Eu as convoca sedinta CSAT si as cere consolidarea supravegherii frontierelor”, a mai spus fostul presedinte.

Referior la ipoteza ca in spatele acestei actiuni s-ar afla Rusia, Basescu a negat acest lucru.

„Nu Rusia finanteaza sau comanda acest proces dramatic care implica sute de mii de oameni care sufera, o Europa care nu stie cum sa reactioneze, dar Rusiei, cu singuranta, ii prinde bine. Unele state UE accepta imigranti, altele nu si de aici dispute in interiorul UE. Suntem in stuatia sa incalcam propria noastra legislatie. UE e tare atunci cand isi respecta propriile legi”, a mai adaugat acesta.

Articole asemănătoare

Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei. La iesire, a raspuns doar unei intrebari de politica externa

Delia Ion

Dacian Ciolos: Imi doresc un an 2018 al asumarii si al actiunii, un an in care sa incepem sa actionam noi insine fara a astepta ca altii sa o faca in locul nostru

Ioana Badulescu

Dancila a semnat, la New York, un acord cu Banca Mondiala care prevede cresterea accesului romanilor la servicii medicale

Ioana Badulescu