NATO MIHAIL KOGALNICEANU
Breaking News

Baza militară Mihail Kogălniceanu, noul Ramstein de la Marea Neagră

MK: Kogălniceanu, noul Ramstein de la Marea Neagră, este tilul unui articol publicat de DW pe pagina online. La Conferința de la München, România s-a trezit pusă la zid de partenerii strategici și apoi ignorată de aliații europeni. Dar în România, notează revista Stern, continuă construcția celei mai mari baze NATO din Europa.

Peste o săptămână, luni, pe 24 februarie 2025, se împlinesc trei ani de la declanșarea invaziei rusești pe scară largă în Ucraina. Momentul a transformat dramatic situația de securitate în Europa de Răsărit, inclusiv în România. Dacă, după trei ani și o schimbare de administrație la Washington, relațiile strategice transatlantice stau în fața multor necunoscute, în podișul din apropierea litoralului Mării Negre, la Mihail Kogălniceanu, se lucrează la construcția celei mai mari baze militare pe care Alianța Nord-Atlantică a avut-o vreodată în Europa. Revista germană Stern caută să explice rolul acestui nou „Ramstein”.

MK: de la milităria de tip sovietic, prin rugină, la bombardiere americane
Folosită în timpul Războiului Rece, unitatea militară aflată în satul situat în vecinătatea portului Constanța a zăcut niște ani buni în paragină, până la începutul mileniului, când s-au instalat aici mai întâi soldați de peste Ocean, apoi și din jumătatea vestică a Europei.

Acum, povestește publicația germană, hangarele adăpostesc avioane de luptă F16 ale armatei române. Au aterizat aici chiar și două bombardiere americane B-52, concepute pentru a transporta arme nucleare. De pe pista de la Kogălniceanu decolează de asemenea aparatele de luptă finlandeze F18 și Typhoonurile britanice cu misiunea de a monitoriza aerian flancul de sud-est al NATO. ”Asta nu este nimic în comparație cu ceea ce urmează”, remarcă autorii articolului publicat de revista germană cu simpatii liberale de stânga.

Mihail Kogălniceanu este un personaj istoric prea puțin cunoscut de străini. Așa că au ales să îi spună locului, simplu, MK. Când va fi gata, MK se va întinde pe 3000 de hectare, dublu față de cea mai mare bază NATO de până acum din Europa, cea de la Ramstein, din landul sud-vest german Renania-Palatinat.

Kogălniceau, Nebraska

Un astfel de amplasament militar schimbă soarta unei întregi regiuni, după cum se poate observa în Germania, la 20 de minute de mers cu mașina de Kaiserslautern. ”Ramstein, Renania-Palatinat ar putea fi la fel de bine Ramstein, Nebraska”, remarcă jurnaliștii revistei publicate de grupul Gruner + Jahr, și enumeră denumirile câtorva dintre obiectivele din localitatea germană: ”North Chapel, Sports Field, Ramstein Highschool – totul în limba engleză, pentru ca soldații să simtă cât mai puțin că nu se află în patria lor”.

La fel ca în Germania, pe lângă întreaga infrastructură militară, în jurul bazei din apropierea Constanței ”vor fi grădinițe, școli, magazine, spitale, tot ce este necesar, asigură comandantul MK Nicolae Crețu”, Vor locui aici, până în 2040, zece mii de militari și familiile lor.

Interese rusești în Marea Neagră
La ce folosește această investiție românească de 2,7 miliarde de dolari? România este una din porțile de agresiune ipotetică a Rusiei împotriva NATO. Chiar dacă nu are graniță comună cu Rusia, Crimeea anexată este la nici 400 de kilometri de litoralul românesc. Din Crimeea, navele de război ale lui Putin pot ajunge în scurt timp la gurile Dunării, cum au făcut-o deja la începutul războiului în februarie 2022, când două crucișătoare au bombardat Insula Șerpilor, teritoriu ucrainean, și au ocupat-o pentru câteva luni. De pe insulă până la țărmul românesc, explică Stern, sunt doar douăsprezece mile marine (puțin peste 20 de kilometri).

Și explicațiile continuă: ”Kremlinul vede Marea Neagră ca zonă istorică de influență și exercită și presiune economică aici”. Aceasta înseamnă, din perspectivă rusească, ”controlul unor orașe portuare importante și o blocare a rutelor maritime”. S-a văzut la începutul războiului, când statele africane au suferit în urma paralizării exporturilor de cereale ucrainene.

Avertismente ignorate

Fostul președinte al României Traian Băsescu a încercat, de-a lungul mandatelor sale, să le explice omologilor aliați vulnerabilitatea regiunii. A lansat și sintagma ”Marea Neagră, lac rusesc”. Succesorul său, Klaus Iohannis, instalat la Palatul Cotroceni în anul anexării Crimeei, a insistat, în primul mandat, pe importanța flancului sud-estic. A lansat și formatul ”București 9”, de consultări între statele NATO din partea de Europă ce se întinde între Marea Baltică și Marea Neagră, pentru a atrage atenția asupra riscurilor.

La Kogălniceanu, scrie Stern, ”planurile de extindere a vechii baze sovietice erau gândite de multă vreme, cel puțin din 2014, când Rusia a anexat Crimeea”. Dar, adaugă revista germană, ”strategii NATO nu i-au acordat (României – n.red.) prea multă atenție” până la atacul lui Putin din 2022. Din acest moment s-a înțeles că ”dimensiunea și, mai presus de toate, locația MK sunt menite să simplifice logistica în cazul unei apărări și să țină Rusia la distanță în timp de pace”.

Citește continuarea pe site-ul DW

Articole asemănătoare

Pedepse mai mari pentru cei care nu respecta izolarea si carantina sau ascund informatii

Lucy Ionesco

Crestinii sarbatoresc astazi Bunavestire, o zi inchinata Maicii Domnului in care este celebrat momentul conceperii lui Iisus Hristos

Ioana Badulescu

Dumitru Dragomir, fost sef al LPF, trimis in judecata pentru luare de mita, impreuna cu Ioan Bendei, fost administrator RCS&RDS

Ioana Badulescu