Social

Bicicleta fără pedale – o alegere excelentă pentru copiii de 3 ani

Una dintre activitățile favorite ale copilăriei este mersul pe bicicletă. Însă, procesul de învățare poate fi destul de dificil pentru unii copii. Din fericire, lucrurile nu trebuie să decurgă în acest fel. Cel mic poate învăța să meargă pe bicicletă cu ajutorul uneia speciale. Puteți să îl convingeți pe cel mic să folosească pentru început o bicicleta fara pedale (cunoscută și ca bicicletă de alergare sau bicicletă de echilibru) sau o tricicleta din lemn fără pedale. Acest tip de biciclete vin în culori și dimensiuni diferite și nu conțin pinioane, lanțuri sau pedale. Ele sunt propulsate de cel mic din mers, alergat, fără ca acesta să fie nevoit să folosească pedalele.

Diferențe între bicicleta clasica și bicicleta fără pedale

Dacă și tu ai avut o copilărie plină de activități în aer liber, atunci este cazul să îi asiguri și copilului tău o experiență similară cu ajutorul bicicletei fără pedale. Mobilitatea fizică și cea cognitivă este determinată de faptul că cel mic trebuie să mânuiască un obiect. Astfel cei mici trebuie să analizeze și să gândească din mai multe puncte de vedere pentru a reuși să obțină ceea ce își doresc. În primii ani de viată, cei mici fac lucruri diferite ce contribuie la dezvoltarea lor. Așadar, cel mai bine este să înceapă acest proces de învățare cu o bicicleta fara pedale iar pe măsura ce copilul crește puteți face tranziția la bicicleta clasică cu pedale. Tricicletele și bicicletele fără pedale antrenează abilitățile motorii ale celor mici și îi pregătesc pentru a merge pe bicicletele clasice mai bine decât orice alt vehicul.

Bicicletele tradiționale cu pedale au un mecanism destul de complex, mai ales cele cu 2 roti. Pentru cei mici există și bicicletele cu roți ajutătoare, care analizate în comparație cu cele fără pedale redau cel mai bine avantajele și diferențele.

Bicicletele clasice, cu roți ajutătoare, ajută copilul doar în folosirea sistemului locomotor în timp ce cele fără roți ajutătoare, necesită ca aceștia să dobândească mai multe aptitudini precum menținerea echilibrului sau dezvoltarea simțurilor de orientare. Folosirea unei biciclete clasice cu două roți sau a altui mod de deplasare ar putea deveni problematică pentru sănătatea și siguranța celui mic. Nu vorbim doar de julituri și vânătăi minore, ci si de faptul că în exterior sunt tot felul de pericole la care acesta trebuie să se adapteze odată ce înaintează în vârstă și la care este foarte important timpul de reacție. Simțurile acestuia se pot dezvolta treptat atunci când acesta folosește o bicicleta fără pedale care vine la pachet cu alte beneficii, pe lângă influențele pozitive obținute la nivel fizic si cognitiv odată ce aceasta este folosita repetat.

Vârsta până la care copilul poate folosi o bicicletă fără pedale

În primul rând pentru a folosi o astfel de bicicletă, cel mic trebuie să fie capabil să își mențină cel puțin parțial echilibrul și să aibă o parte din abilitățile de bază dezvoltate. Din acest motiv, vârsta minimă recomandată este de 3 ani. Cele mai multe biciclete fără pedale pot fi folosite de copii până la vârsta de 6 ani, însă este o vârsta orientativă deoarece cel mai important aspect este greutatea maximă pe care bicicleta este proiectată să o suporte.

În concluzie, dacă copilul tău este mai mare, dar respectă indicațiile de folosire ale producătorilor, va putea utiliza o bicicletă de echilibru fără probleme. Recomandarea noastră este ca cel mic să înceapă cu o bicicletă fără pedale până când acesta devine sigur pe el și capătă echilibru, iar mai târziu se poate face trecerea fără probleme la o bicicletă clasică cu pedale.

 

Articole asemănătoare

Fostul principe Nicolae si Alina Binder au anuntat oficial data nuntii. Ceremonia va avea loc pe 30 septembrie, la Sinaia

Ioana Badulescu

Un medic cardiolog de la Spitalul de Urgenta din Targu Mures a fost retinut de politisti

Ioana Badulescu

Ce asteapta profesorii de la noul ministru al Educatiei: Realizarea grilelor de salarizare si abrogarea ultimei OUG care proroga cresterile salariale pana in 28 februarie

Delia Ion