Social

Bilantul refugiatilor din Ucraina – Peste 420.000 de oameni au fugit de razboi, inclusiv in Romania

Bilanțul refugiaților din Ucraina creste de la o ora la alta, pana acum 422.000 de oameni fugind din calea războiului. Miile de ucraineni fugiți de război au venit și în România. Mulți sunt însă încă blocați pentru că nu au reușit să se urce în trenuri.

În jur de 422.000 de oameni au fugit din Ucraina în statele vecine, inclusiv România, potrivit ultimelor date citate de agenția pentru refugiați din cadrul ONU citată de BBC.

În același timp, potrivit Națiunilor Unite, alte 100.000 de persoane și-au părăsit casele și s-au refugiat pe teritoriul Ucrainei.

Peste 70.800 de cetățeni ucraineni au intrat în România din data de 24 februarie și până în această dimineață, iar dintre aceștia peste 37.400 de cetățeni ucraineni au ieșit din țară.

„Sunt așadar în acest moment în România peste 33.000 de cetățeni ucraineni dintre care 373 au aplicat pentru procedura de azil”, a declarat luni Dan Cărbunaru.

La Vama Siret a nins și fost frig duminică seară, dar ucrainenii au continuat să treacă frontiera. Mii de oameni au venit pe jos, după ce au așteptat ore în șir la graniță. Mulți dintre ei au sosit din zone bombardate de armata rusă.

Natalia a trecut frontiera pe jos, după o așteptare de patru ore. Alături de ea, Oksana spune că este pe drum de două zile. Vine din Hmelnițki, unde nu au fost incidente grave, dar sora sa trăiește în Harkov.

Oksana: Casa surorii mele a fost distrusă. Acum locuiește la o prietenă. Îi petrec pe copii la bunica și mă întorc în Ucraina. Bunica locuiește în Italia. Vine aici la noi să îi întâmpine pe nepoți.

Reporter: Dumneavoastră de ce nu plecați în Italia?

Oksana: Dar sora unde să vină? Ea nu mai are nimic. Trebuie să vină undeva.

Angelina are șapte ani și va merge la mama ei, în Italia.

Reporter: Vrei in Italia?

Angelina: Da, toți vor.

Reporter: Este frig aici?

Angelina: Frig. Jucăriile mele sunt aici

Reporter: Vai ce frumoasă e! Cum o cheamă?

Văcuța Mu. O iubesc, este o văcuța, dar o iubesc

Reporter: Cum îl cheamă pe cățel?

Valentina: Richie.

Reporter: L-ati salvat.

Valentina: Da.

Reporter: Nu ați putut să îl lăsați.

Valentina: Nu, desigur, este foarte dureros. Sper la ce e mai bun. Doar la ce e mai bun pentru că au rămas apropiații și … mama, tata, țineți-vă!

Reporter: Cine a rămas?

Valentina: Rudele, familia, sora cu soțul ei, mama și tata, mătușa, toate rudele, toți cei apropiați.

Refugiați veniți din Ucraina se adăpostesc în corturi. Refugiați ucraineni trec granița în România prin vama Siret, în apropierea localității Siret. FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim
Aria este din India și studiază medicina în Ucraina. Din cauza războiului, ea pleacă acum spre țara natală.

Aria: Este o frustrare pentru noi. Nu ne așteptam la așa ceva.

Felix Costache, manager al campaniei Responsabilis: „S-a creat un culoar prin care putem să transportăm bunuri, putem să transportăm ajutoarele pentru sutele de mii de oameni care sunt dincolo de granița cu țara noastră, pe teritoriul Ucrainei. Vreau să le mulțumesc organizațiilor care s-au alăturat, camera de comerț pentru diversitate, inițiativa pentru dezvoltarea antreprenoriatului romilor, ferma de bunăstare. Și asociația este recunoscătoare pentru sprijinul constant pe care l-a primit de la grupul Digi”.

Articole asemănătoare

Vasile Turcu a incercat sa se sinucida in vila de pe str. Nicolae Caranfil din Bucuresti. Acum este in coma la spital

Lucy Ionesco

Un nou incident pe Aeroportul Otopeni cu un avion Ryanair care decolase de la Bucuresti spre Milano

Ioana Badulescu

Sorin Oprescu nu mai este in arest la domiciliu si isi va relua activitatea la Spitalul Universitar

Lucy Ionesco