13.3 C
România
27 septembrie 2022
Politica

Bilantul Romaniei la Summit-ul NATO nu e un fiasco, dar nici de pus in rama cum l-a prezentat Iohannis

Bilantul Romaniei la intalnirea Aliantei Nord-Atlantice de la Varsovia a fost mai degraba modest, decat de pus in rama, asa cum a incercat presedintele Klaus Iohannis sa impacheteze rezultatul in fata presei. Jurnalistii de la Evenimentul Zilei subliniaza ca tonul exaltat al sefului statului vine in contradictie cu ceea ce a castigat Romania in mod realist in urma Summit-ului.

„Pot spune cu toată certitudinea că a fost un Summit de succes pentru România”, a spus presedintele Klaus Iohannis pe un ton apasat la conferinta de presa de dupa Summitul NATO de la Varsovia. Cei de la Evenimentul Zilei subliniaza postura in care seful statului a facut aceasta declaratie: drept, cu barbia ridicata usor si cu un zambet aproape imperceptibil in coltul gurii. „Atât Declarația privind Securitatea Transatlantică, cât și Declarația Finală a Summit-ului acoperă toate temele de interes pentru România, toate temele care au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT”, a argumentat Iohannis.

„Tonul usor exaltat este in contradicție cu ceea ce, in mod realist, a câștigat România de pe urma acestui Summit. Nu a fost un fiasco, dar niciun rezultat de pus în ramă, așa cum a încercat șeful statului să-l împacheteze în fața presei. Dacă tragem linie, este evident că Aliații au acordat o atenție sporită nordului flancului estic al NATO, în cazul căruia s-au luat decizii concrete, iar sudul, respectiv securitatea la Marea Neagră, s-a ales cu o seamă de angajamente importante, dar care nu vor putea fi puse în aplicare imediat”, subliniaza sursa citata.

Iti recomandam si: Summit-ul NATO s-a incheiat. Ce a obtinut Romania dupa reuniunea de la Varsovia

La summit-ul NATO de la Varsovia, sefii de stat si de guvern au emis declaratia finala a intrunirii, concentrata pe mai multe aspecte care implica Romania. Printre acestea: scutul de la Deveselu, brigadele multinationale permanente ale NATO si punerea bazelor pentru o flota aliata in Marea Neagra.

Ce a spus Iohannis la finalul Summit-ului NATO

„Summitul NATO constituie un moment foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi, evident, şi pentru ţara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un Summit de succes pentru România. Prin rezultatele Summitului, România îşi consolidează poziţia ca stat membru NATO şi actor regional care contribuie efectiv şi eficient la menţinerea securităţii şi stabilităţii într-o zonă marcată de numeroase riscuri şi provocări. Atât Declaraţia privind Securitatea Transatlantică, cât şi Declaraţia Finală a Summitului, adoptate astăzi, acoperă toate temele de interes pentru România, toate temele care au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT.

În plus, la Summit au fost adoptate o declaraţie a Comisiei NATO-Ucraina, precum şi o serie de documente Aliate, care aprofundează elementele din Declaraţia Finală şi avansează pe linia intereselor şi obiectivelor României.
După Summitul NATO din Marea Britanie din 2014, România a continuat să întreprindă eforturi intense de construcţie în materie de securitate. Rezultatele acestora se văd azi, nu doar la acest Summit, ci şi în rolul jucat de România în consolidarea apărării colective la nivelul NATO. România a dovedit că nu este doar un beneficiar, ci un furnizor de securitate în regiune, şi, foarte important, România a dovedit că este un Aliat credibil.

Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO

Obiectivele noastre strategice la acest Summit – aşa cum au fost ele aprobate prin mandatul CSAT – au vizat reafirmarea unităţii NATO şi a legăturii transatlantice, consolidarea securităţii naţionale, descurajarea factorilor de risc existenţi şi plasarea României şi a regiunii Mării Negre ca elemente centrale ale securităţii euro-atlantice pe dimensiunea sudică a flancului estic.

Am atins aceste obiective atât prin îndeplinirea angajamentelor asumate la Summitul din Marea Britanie, cât şi prin deciziile privind noua postură de apărare şi descurajare a NATO, care au fost luate la acest Summit, cu implicarea activă a României. Aceste măsuri şi decizii au ca efect direct consolidarea securităţii Alianţei şi a ţării noastre, a tuturor românilor”, a sustinut Klaus Iohannis.

Related posts

Ponta: Romania are crestere economica si poate investi in Republica Moldova

Lucy Ionesco

Noul primar al Capitalei, ales in sedinta CGMB

Lucy Ionesco

PSD nu mai respinge varianta alegerilor anticipate dupa consultarile de la Cotroceni

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult