Social

Biochimistii, biologii si chimistii din Sanatate protesteaza la Ministerul Sanatatii fata de modificarea coeficientilor de salarizare si a celor de ierarhizare

Protestele in sistemul de Sanatate continua. Cateva zeci de persoane din partea Ordinului biochimistilor, biologilor si chimistilor in sistemul sanitar din Romania (OBBCSSR) protesteaza, vineri, sediul Ministerului Sanatatii, nemultumiti fata de modificarea coeficientilor de salarizare si a celor de ierarhizare.

Protestatarii poarta masti sanitare si manusi chirurgicale, avand pancarte cu mesajele: „OBBCSSR vrem coeficient 3,75%”, „OBBCSSR solicita 6% din PIB pentru sanatate”, „Competenta face diferenta”, „Cerem OUG pentru salarizarea corespunzatoare a membrilor OBBCSSR”, „Competenta, nu numai licenta”.

„Venim din nou in fata Ministerului Sanatatii pentru ca nu am obtinut nimic la pichetarea trecuta, am depus 23 de petitii, adrese, solicitari de audienta, memorii, scrisori deschise, cu diferite subiecte legate de exercitarea profesiilor noastre si nu am primit nimic. Suntem ignorati, suntem umiliti, pentru ca ni se spune ca nu suntem vitali pentru pacienti”, a declarat Constanta Popa, lector universitar la Facultatea de Biologie si chimist medical principal.

Ea a precizat ca principala nemultumire a biochimistilor, biologilor si chimistilor in sistemul sanitar este faptul ca li se schimba statutul profesional.

„Daca anul trecut, aceiasi biochimisti, biologi si chimisti, cu aceleasi studii, aveau coeficientul de ierarhizare 3,19 in timp ce asistentul licentiat avea 3,04, aceiasi oameni – nu s-au schimbat de anul trecut, fac tot analize pentru pacienti – au coeficientul de ierarhizare la functia de baza 1,63, iar asistentul medical licentiat 1,67.

De ce se schimba ierarhia in laborator fara macar sa fim intrebati, consultati si fara sa ni se ofere o explicatie? Dupa ce ca au scazut toate salariile, noua ni se schimba si statutul profesional din laborator. Dar avem aceleasi responsabilitati”, a declarat ea.

Constanta Popa a subliniat ca, in ciuda faptului ca s-a promis o crestere etapizata, pana in 2022, nu este normal ca un biochimist, biolog sau un chimist care lucreaza in sistemul sanitar sa aiba un salariu mai mic decat un asistent.

Ea a mentionat ca, in urma noii Legi a Salarizarii, veniturile biochimistilor, biologilor si chimistilor din sistemul sanitar au scazut cu mai multe sute de lei, cea mai mare diferenta fiind chiar de 1.600 de lei.

Stiri pe aceeasi tema

SALARII PROFESORI 2020. Ce spune Guvernul despre cresterea salariilor pentru cadrele didactice de la 1 septembrie 2020, asa cum prevede Legea salarizarii unitare

Cristiana Petrariu Bota

Romania a luat o decizie de urgenta, dupa atacurile de la Londra

Cristiana Petrariu Bota

Regina-mama Elena a fost repatriata pentru a fi reinhumata la Curtea de Arges, alaturi de Regele Mihai I

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult