Biserica Ortodoxa a luat o decizie de ultima ora! Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe de la Geneva a decis ca marele sinod panortodox sa aiba loc in Creta. Desi initial marele sinod trebuia sa se desfasoare la Istanbul, locatia a fost schimbata la interventia Patriarhului Chiril al Moscovei, care a invocat criza politica dintre Turcia si Federatia Rusa. In acelasi timp, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a declarat, ieri, ca se doreste ca marele sinod sa aiba loc intr-o tara crestin-ortodoxa, iar Turcia nu intruneste aceasta conditie, fiind o tara eminamente musulmana.
Dacă iniţial, dorinţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu era ca sinodul să aibă loc la Istanbul, vechiul Constantinopol, la întânirea de la Geneva s-a hotărât ca insula Creta din Grecia să fie locul în care să se întrunească Sinodul Panortodox, anul acesta după Rusalii (luna iunie).
Schimbarea locului a fost determinată de „împrejurările obiective extraordinare” evidenţiate de Patriarhul Chiril al Moscovei. El a invocat criza politică dintre Turcia şi Federaţia Rusă care l-ar împiedica să meargă la Istanbul, menţionează Agenţia greacă de presă Romfaia, citata de Radio Romania Actualitati.
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a spus, în timpul vizitei la Paraclisul comunităţii româneşti din Geneva, duminică, 24 ianuarie 2016, că alegerea Cretei s-a făcut „deoarece se doreşte ca sinodul să aibă loc într-o ţară creştin-ortodoxă. Turcia este acum o ţară eminamente musulmană.”
Patriarhul Daniel şi-a exprimat şi speranţa ca în zilele următoare să se finalizeze textele asupra cărora încă nu s-a ajuns la un consens şi se încheie pregătirea care durează de mai bine de 50 de ani.
10 teme pe agenda Sinodului
Reprezentanţii celor 14 Biserici Ortodoxe discută la Centrul Patriarhiei ecumenice din Chambesy – Geneva, regulamentul de desfăşurare a Sinodului şi definitivarea documentelor privitoare la cele 10 teme care vor fi abordate la sinod.
Temele de pe agenda viitorului Sinod paortodox sunt:
1. Statutul canonic al diasporei ortodoxe
2. Autocefalia bisericească şi modul declarării acesteia
3. Autonomia bisericească şi modul acordării acesteia
4. Dipticele, sau ordinea Bisericilor Ortodoxe (ordinea în care sunt pomeniţi la suljbe Întâistătătorii Bisericilor ortodoxe)
5. Calendarul comun
6. Impedimente la căsătorie
7. Rânduieli bisericeşti privind postul creştin.
8. Relaţiile Bisericilor ortodoxe cu restul lumii creştine
9. Ortodoxia şi mişcarea eczumenică
10. Contribuţia Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creştine ale păcii, libertăţii, frăţietăţii şi dragostei între popoare.
La Sinaxa de la Geneva, toate cele 14 Biserici Ortodoxe sunt reprezentate de Întâistătătorii lor, cu excepţia Patriarhiei Antiohiei, Bisericii Greciei şi Bisericii Ortodoxe a Poloniei. Cei trei Întâistători lipsesc din motive personale, dar Bisericile lor sunt reprezentate la Sinaxă de alţi ierarhi.
Patriarhii ortodocşi şi reprezentanţii Bisericilor Autocefale au slujit împreună Liturghia, duminică, 24 ianuarie 2016 la Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy.
Sinaxa Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe se desfasoara pana pe 27 ianuarie
Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din toată lumea se desfășoară zilele acestea la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, de lângă Geneva, Elveția.
Delegația Bisericii Ortodoxe Române este condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Din aceasta face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Înaltpreasfinţia Sa a precizat pentru Radio TRINITAS faptul că astăzi, 23 ianuarie 2016, s-a hotărât instituirea unui comitet de redactare pentru regulamentul de desfășurare de Sfântului și Marelui Sinod.
„Acest comitet este format din şapte persoane reprezentând anumite Biserici cu scopul de a trata toate elementele care trebuie să fie conţinute de către acest regulament special începând de la modul de desfăşurare, tematica, modul în care vor fi, dacă vor fi acceptaţi observatori din alte categorii din cadrul Bisericii Ortodoxe sau din cadrul altor Biserici de confesiuni creştine. Desigur că vor fi şi alte elemente de ordin practic ce vor fi abordate şi formulate în acest regulament”.
Sinaxa se desfăşoară până în 27 ianuarie 2016.