Biserica ortodoxa din Ucraina se desparte de biserica rusa si devine independenta. Declaratia de autocefalie, semnata de patriarhul Constantinopolului

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu ianuarie 7, 2019 12:58

Biserica ortodoxa din Ucraina se desparte de biserica rusa si devine independenta. Declaratia de autocefalie, semnata de patriarhul Constantinopolului

Decizie istorica pentru Ucraina. Sambata, 5 ianuarie, patriarhul ecumenic ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu intai, a semnat declaratia de autocefalie, adica de independenta, a Bisericii ortodoxe ucrainene care se desparte astfel de Biserica rusa.

Decretul de acordare a autocefaliei – numit si “tomos” – a fost semnat in biserica Sfantul Gheorghe din Istanbul de Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului. La ceremonie erau prezenti mitropolitul Epifaniy al Ucrainei dar si presedintele acestei tari, Petro Porosenko.

Decizia astfel luata puna capat la mai bine de 3 secole de ratasare a bisericii ucrainene de Biserica ortodoxa rusa. Liderii ucraineni spun ca bisericile subordonate Moscovei i-ar sprijini pe separatistii pro-rusi din estul Ucrainei.

Cum era de asteptat, Moscova a contestat aceasta independenta. Pentru Biserica rusa, separarea de Biserica ortodoxa din Ucraina se aseamana cu Marea schisma din 1054, an in are lumea crestina s-a impartit intre catolici si ortodocsi. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care viseaza sa faca din Rusia liderul lumii ortodoxe, dar si o serie de observatori, au avertizat ca in urma acestei despartiri ar putea izbucni incidente violente intre credinciosi.

Corespondentul RFI la Kiev afirma ca in urma acestui “divort”, biserica rusa risca de asemenea sa piarda controlul mai multor mii de parohii dar si o serie de manastiri de prestigiu din Ucraina.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.