11.1 C
România
7 noiembrie 2024
Biserica
Social

Biserica Ortodoxa se declara deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor, dar cu o conditie

BOR sustine ca este dispusa sa discute impozitarea veniturilor sale dar in anumite conditii. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) precizeaza ca este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta ar fi abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii miilor de proprietati bisericesti confiscate de statul roman.

Daca BOR si-ar primi inapoi proprietatile sau compensari pentru miile de cladiri si de terenuri confiscate de statul roman, atunci ar dispune de resursele necesare pentru a se intretine si pentru a-si sustine opera social-filantropica.

Pana in prezent a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane „numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist”.

Pe de alta parte, proprietatile si veniturile bisericesti sunt folosite pentru sustinerea multiplelor activitati derulate de BOR in societatea romaneasca, spune Patriarhia.

„Cele aproximativ 800 de institutii si programe socio-medicale si educationale (cabinete medicale, cabinete de consultanta, camine si centre pentru batrani, copii si alte persoane defavorizate, gradinite etc.), pentru sustinerea carora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt sustinute in imensa lor majoritate tocmai din veniturile obtinute corect si transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane”, se mai spune in comunicatul de presa.

Totodata, argumenteaza Patriarhia, statutul fiscal al cultelor din Romania este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene in care acestea sunt sustinute pentru contributia lor la viata societatii.

„O eventuala incetare a sprijinului statului fata de Biserica Ortodoxa Romana si alte culte ar trebui sa fie urmata, in mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate, care, insa, intre timp au fost folosite pentru improprietarirea succesiva a populatiei sarace. In plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt in majoritate crestini ortodocsi”, sus?ine Patriarhia.

Potrivit conducerii BOR, sprijinul de la bugetul de stat nu acopera decat partial cheltuielile cultelor.

Contributia pentru culte de la bugetul de stat „reprezinta doar 0,2% din bugetul de stat” ?i este de aproximativ 10 ori mai mica decat bugetul pentru Educatie (4,4 miliarde lei), spune Patriarhia.

In anul 2013 celor 18 culte recunoscute din Romania le-au fost alocate de la bugetul de stat 487,4 milioane lei din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical si 36,4 milioane lei – sprijin pentru constructii, restaurari etc.

Dintre cei cei 14.231 de preoti si diaconi ai BOR, sunt plati?i integral de biserica peste 1.000, iar dintre cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali – aproape 1.500.

La aceste cheltuieli salariale ale unitatilor bisericesti se adauga si cele pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare ale lacasurilor de cult si ale cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea in nume propriu si/sau in parteneriat de servicii sociale acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase.

Potrivit BOR, sprijinul pentru culte de la bugetul public este o consecinta a secularizarii de catre stat a averilor bisericesti, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Potrivit istoricului Constantin C. Giurascu (Viata si opera lui Cuza Voda, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1966, pp. 148-149) in Tara Romaneasca manastirile neinchinate detineau 16,55% din suprafata agricola si forestiera a tarii (manastirile inchinate detineau 11,14%), iar in Moldova manastirile neinchinate detineau 12,16% din suprafata agricola si forestiera a tarii (manastirile inchinate detineau 10,17%).

Articole asemănătoare

Monica Anisie: Lucram de ceva timp la noile standarde ARACIP

Teodora Badescu

Inundatii in Romania. IGSU: Au fost afectate 44 de localitati din 16 judete ale tarii

Ioana Badulescu

Profesori romani, interzisi de Guvernul din Ungaria sa participe la o actiune dedicata Centenarului

Lucy Ionesco