Bloomberg: Beneficiile vietii in Romania, tara cu cea mai rapida crestere economica din UE, nu vor mai dura mult

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu ianuarie 14, 2018 16:11

Bloomberg: Beneficiile vietii in Romania, tara cu cea mai rapida crestere economica din UE, nu vor mai dura mult

O analiza publicata, duminica, de Bloomberg arata ca beneficiile vietii in Romania, tara cu cea mai rapida crestere economica din UE, nu vor mai dura mult. Desi Guvernul Romaniei a majorat in mod “extravagant” salariile din sectorul public si a redus impozitele, romanii nu sunt mai bogati ca acum cinci ani. 

Bogatia Romaniei – calculata dupa activele nete ale cetatenilor ca parte din venitul disponibil – a ramas la fel ca acum cinci ani, chiar daca economia României a inregistrat cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, arata Bloomberg in analiza.

„Beneficiile vieţii în economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public şi a redus impozitele, bogăţia ţării balcanice – calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil – rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată Bloomberg.

„Pentru unii (n.n.- dintre români), câştigurile acoperă doar cheltuielile esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine – lucru de înţeles într-o ţară a cărei condiţii de viaţă se află printre cele mai grele din UE (…) Puţini români îşi investesc profitul în active pe termen lung, cum ar fi apartamentele”, mai arată sursa citată.

Contactat de Bloomberg, Florian Libocor – economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale SA din Bucureşti – a declarat că oamenii se comportă ca şi cum facilităţile acordate de guvern vor continua pe termen nelimitat.

„Cetăţenii nu au acumulat avere în ultimii ani. Şi-au crescut gradul de îndatorare pe baza aşteptărilor pozitive. Mulţi oameni nu au aşteptat nici măcar să vadă dacă promisiunile se materializează şi au consumat mai mult, dar au acumulat şi alte datorii. La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a spus Libocor.

„UE estimează că economia României va creşte cu 4,4% în 2018 după ce în 2017 a depăşit creşterile celorlalte ţări din blocul comunitar. Dar apar primele semne ale unei presiuni asupra cetăţenilor: inflaţia s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început deja să majoreze ratele dobânzilor, care fuseseră blocate la un nivel minim record începând cu anul 2015. S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienţi bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai subliniaza Bloomberg.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.