Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata pentru a patra oara in aceasta luna, de aceasta data cu obiectivul de a calma cursul de schimb dar si de a influenta indicele Robor. Interventia BNR reprezinta o operatiune de tip repo si s-a concretizat printr-o injectare de capital in valoare de 4,12 miliarde de lei.
Data scadenta a noii operatiuni repo este 6 noiembrie, dobanda de care au beneficiat bancile comerciale fiind de 1,75% pe an, aceeasi cu dobanda cheie a BNR. A fost o pauza mai mare de doi ani intre operatiunea repo derulata de BNR la finalul lunii august 2015 si 3 octombrie 2017, data la care Banca Nationala a facut prima astfel de miscare din aceasta luna, cand a imprumutat bancile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, miscare prin care s-a dorit reducerea dobanzii sub 1,75%.
Efectul interventiei BNR de azi a avut efect atat pe termen scurt in conditiile in care cursul monedei euro a scazut sub nivelul a 4,6 lei, in conditiile in care, la primele ore ale zilei, moneda unica europeana depasea aceasta bariera psihologica.
Pe termen mediu si lung, operatiunile BNR au dus la o scadere a indicelui ROBOR pana la 1,87% la trei luni si pana la 2,02% la sase luni.
Interventiile Bancii Nationale nu reprezinta o surpriza pentru specialistii in economie in conditiile in care analistii se asteptau la astef de decizii deoarece a inceput perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre banci la BNR si companiile achita si platile trimestriale catre buget, ceea ce creaza un oarecare deficit de lichiditate in piata, dar si in lumina deciziilor Bancii Central Europene luate in sedinta de joia trecuta.
In acest context este de asteptat ca BNR sa treaca mult mai lent la procesul de majorare a dobanzii de politica monetara, in ciuda inflatiei ridicate.