BNR a mentinut dobanda cheie la 2,5%. Isarescu: Creditul devine in sfarsit un motor al cresterii economice

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu august 7, 2018 13:07

BNR a mentinut dobanda cheie la 2,5%. Isarescu: Creditul devine in sfarsit un motor al cresterii economice

Perspectiva scăderii inflaţiei anuale, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, scăderea lichidităţii, apre­cierea monedei na­ţio­nale şi temperarea rit­mu­lui de creştere economică au de­terminat boardul BNR să menţină dobânda-cheie la 2,5% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an.

În contextul deficitului de lichiditate din piaţă, BNR le-a dat ieri băncilor 10,5 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în 2018, prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le lichiditate.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţile băncilor a fost folosită în 2018 în procesul de creditare, evoluţia cre­ditării depăşind creşterea eco­nomică. În aceste condiţii creditul devine un motor al creşterii economice în contextul în care se diminuează impactul măsurilor fiscal-bugetare relaxate.

„Noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură. Să nu zicem hop totuşi până nu sărim gardul, pentru că avem o evoluţie a creditării care depăşeşte creşterea economică, bate spre 7%, creşterea va fi undeva la 4% anul acesta. Atunci, vom avea o creştere a intermedierii financiare.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.