BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul de an. Mugur Isarescu atrage atentia ca lucrurile se schimba daca in toamna apar alte socuri

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu august 9, 2018 07:46

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul de an. Mugur Isarescu atrage atentia ca lucrurile se schimba daca in toamna apar alte socuri

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a mentionat ca inflatia anuala va reveni spre tinta prognozata, insa a atras atentia ca lucrurile se vor schimba daca in toamna vor aparea alte socuri. 

Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 2,7%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale. In luna iunie, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a fost de 5,4%, cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.

Conform BNR, este anticipata o temperare, pe fondul reducerii semnificative a contributiei inflationiste a componentelor exogene, in timp ce la nivelul inflatiei de baza este preconizat sa se acumuleze presiuni, cu precadere in anul 2019.

“Am revizuit in jos cu 0.1 puncte procentuale prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,6% cat prognozam in luna mai la 3,5%, si cu 0.3 puncte procentuale prognoza privind finalul anului viitor, de la 3% la 2,7%”, a declarat Mugur Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, cauzele care au dus la aceasta crestere au fost miscarile exogene si cresterea preturilor la combustibili.

Acum insa, spune Isarescu, aceste socuri exogene dispar astfel ca BNR spera ca inflatia va atinge tinta prognozata. Guvernatorul BNR atrage, totusi, atentia ca, daca in toamna apar alte socuri, lucrurile se schimba.

“Trec socurile exogene si inflatia anuala va reveni spre tinta noastra. Avem motive statistice, economice, sa credem acest lucru. Bineinteles, daca nu vor aparea in toamna alte socuri care nu au fost prevazute”, a subliniat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai afirmat ca datele din primele sase luni, care au aratat o crestere a inflatiei peste pragul de 5%, au creat asteptari inflationiste.

“O alta veste care nu e foarte buna: dupa aproape jumatate de an in care toti scriau de inflatia de 5%, s-au creat asteptari inflationiste. Mai mult la agentii economici, dar si la bancheri. Totusi, bancherii cred mai mult in BNR. Agentii economici mai putini”, a mai spus Isarescu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.