Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR
Economie

BNR avertizeaza ca se scumpesc creditele in lei. Motivul: Indicele ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis un avertisment privind scumpirea creditelor in lei. Motivul il reprezinta indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la cele mai multe credite in lei. Acesta a urcat la 0,92%, un nivel maxim, potrivit datelor BNR. 

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care sunt calculate dobanzile variabile la creditele in lei. In acest an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,93%, in 3 mai, pentru ca ulterior sa se mentina sub pragul de 0,9%. In acelasi timp, Robor la 6 luni a urcat la 1,12% de la 1,08%. Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat.

Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre BNR. Indicii cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobanzilor variabile sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF a fost inrolat in Ghiseul.ro. De miercuri, contribuabilii persoane fizice si PFA-urile pot face online plata taxelor si impozitelor

Cristiana Petrariu Bota

INS: Rata inflatiei a atins cel mai redus nivel din acest an, preturile de consum au scazut in noiembrie

Ioana Badulescu

Majorarea salariilor si reducerea de taxe si impozite, impact negativ in economia Romaniei – AVERTISMENT FMI

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult