Un sondaj BNR, citat de Ziarul Financiar, arata ca firmele din Romania refuză să ia credite de la bănci şi instituţii financiare nebancare din cauza garanţiilor şi a birocraţiei. Astfel, circa 80% din finanţarea firmelor este asigurată de reinvestirea profitului, vânzarea de active şi creditele de la acţionari.
Creditele bancare sau cele de la instituţiile financiare non-bancare (IFN) sunt pe ultimele locuri pe lista cu potenţiale surse de finanţare luate în calcul de companiile locale, acestea preferând să apeleze cu precădere la reinvestirea profitului, vânzarea de active sau împrumuturi de la acţionari sau furnizori pentru a-şi susţine afacerile, arată un sondaj realizat de BNR în rândul a 11.000 de companii.
„Reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu se menţin drept cele mai uzitate surse de finanţare a firmelor. Totodată, împrumuturile de la acţionari sau majorările de capital şi creditul comercial reprezintă surse importante de finanţare pentru firmele respondente. Produsele oferite de către bănci şi IFN-uri nu reprezintă o prioritate pentru firme, cu excepţia descoperitului de cont bancar, pentru care au optat 11% dintre companii“, scrie în sondajul BNR.
Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor este dificultatea majoră invocată de companiile locale la accesarea unei finanţări bancare. Totodată, în topul dificultăţilor majore întâmpinate în accesarea unui credit firmele au amintit valoarea şi tipul garanţiei, clauzele contractuale, dar şi birocraţia.