Economie

BNR: Firmele refuza sa ia credite de la banci din cauza garantiilor si birocratiei

Un sondaj BNR, citat de Ziarul Financiar, arata ca firmele din Romania refuză să ia credite de la bănci şi instituţii financiare nebancare din cauza garanţiilor şi a birocraţiei. Astfel, circa 80% din finanţarea firmelor este asigurată de reinvestirea profitului, vânzarea de active şi creditele de la acţionari.

Creditele bancare sau cele de la instituţiile financiare non-bancare (IFN) sunt pe ultimele locuri pe lista cu potenţiale surse de finanţare luate în calcul de companiile locale, acestea preferând să ape­leze cu precădere la reinvestirea profitului, vân­zarea de active sau împrumuturi de la ac­ţio­nari sau furnizori pentru a-şi susţine afacerile, arată un sondaj realizat de BNR în rândul a 11.000 de companii.

„Reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu se menţin drept cele mai uzitate surse de finanţare a firmelor. Totodată, împrumuturile de la acţionari sau majorările de capital şi creditul comercial reprezintă surse importante de finanţare pentru firmele respondente. Produsele oferite de către bănci şi IFN-uri nu reprezintă o prioritate pentru firme, cu excepţia desco­peritului de cont bancar, pentru care au optat 11% dintre companii“, scrie în sondajul BNR.

Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor este dificultatea majoră invo­cată de companiile locale la accesarea unei finanţări bancare. Totodată, în topul dificul­tăţilor majore întâmpinate în accesarea unui credit firmele au amintit valoarea şi tipul garanţiei, clauzele contractuale, dar şi birocraţia.

 

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Finantelor a actualizat Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate

Cristiana Petrariu Bota

Vom avea produse romanesti in supermarketuri! Modificarile la Legea 321 au fost aprobate

Cristiana Petrariu Bota

Salariul minim la aceasta companie creste cu 47%. In mai 2016, angajatii vor avea un salariu de 2.000 lei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult